Victor Ponta, presedintele PSD, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Temele discutiei au fost: solutiile PSD pentru depasirea crizei economice, situatia din PSD, disputa cu Mircea Geoana, strategia PSD in sesiunea parlamentara din toamna privind o eventuala motiune de cenzura, relatia cu Crin Antonescu si PNL si raspunsul la afirmatiile lui Traian Basescu privind o eventuala intrare la guvernare. Realizator: Dan Tapalaga. Victor Ponta a raspuns la 21 de intrebari. Puteti citi, in continuare, partea a treia a dialogului.

• Intrebare: As vrea sa stiu pararea Dumneavoastra despre exodul cadrelor medicale in Occident vs.pararea presedintiala.Ce va face PSD pentru stoparea migratiei in sistemul sanitar?Credeti ca solutia ar fi un sistem bine articulat privat?Daca intrebarea nu e tehnicista,credeti ca Parlamentul ar supraveghea mai bine Casa Nationala de Asigurari de Sanatate?
• Victor Ponta: Nu doar ca sa fiu contra presedintelui Basescu, ci pur si simplu consider ca o tara care nu isi pastreaza si dezvolta sistemul de educatie si sistemul de sanatate este condamnata la pieire. Din acest motiv, plecarea medicilor din tara si distrugerea breslei profesorilor le consider mai periculoase pentru Romania decat o amenintare militara. Cautam solutii realiste pentru aceste probleme, dar totul tine in primul rand de modul de gandire. Si aici ne diferentiem total de presedintele Basescu si de PDL.

• Intrebare: 1. Dv sunteti un vajnic denuntator al cotei unice de impozitare (motivul pentru care eu l-am votat pe actualul presedinte. Avand in vedere ca acest subiect nu e nou, sunt sigur ca ne puteti spune acum :
In cazul nefericit in care ajungeti la guvernare, cam care sunt cotele de impozit si treptele de venit si care este suma cu care vor creste veniturile bugetare in urma aplicarii acestei impozitari ? 2.Numiti, va rog, 5 membri PSD care lucreaza in numai in privat sau care au firme care nu au sau avut niciodata contracte cu statul.
• Victor Ponta:1. Intrebare e corecta si pe 16 octombrie exact asta vom anunta in special: cotele de impozitare diferentiata si implicarea bugetare. 2. Vreau sa ma numesc in primul rand pe mine, care am actionat in zona privata ca avocat si nu am avut niciodata un contract cu o institutie publica.

• Intrebare: Domnule Ponta, ce se mai aude de "Proiectul Iohannis"? Mai credeti ca este o solutie pentru Romania? De ce da/nu?
• Victor Ponta: Tin sa spun inca o data ca pe omul Johannis l-am cunoscut anul trecut si mi-a facut o impresie foarte buna, dar ca proiectul Johannis din 2009 nu mai poate fi aplicat in viitor, pentru ca toate conditiile politice s-au schimbat.

• Intrebare: 1. Daca se poate, ne puteti spune in ce masura sunteti influentat de catre ion iliescu in conducerea partidului ? 2. Pe cine preferati Che Guevara sau Ion Antonescu ? 3. Care este pozitia dvs fata de tigani ?
• Victor Ponta: 1. Cu Ion Iliescu discut despre deciziile cele mai importante, asa cum discut si cu alti membri mai experimentati ai partidului, dar decizia si propunerile imi apartin. 2. Sunt ambii personaje istorice cu lucruri bune si rele, apreciez la fiecare partile bune si le condamn pe cele rele. 3. Nu cred in discriminari si in judecati colective, ci dimpotriva in obligatia unei societati de a-si integra toti membrii sai si de a-i sanctiona pe toti cei care incalca regulile, indiferent de etnia religia sau convingerea lor politica.

• Intrebare: Principalele critici ale membrilor PSD catre Guvernul BOC sunt:clientela politica,adica toti bani publici sunt virati catre rude,prieteni,sponsori PDL.. 1.De ce nu ati criticat Guvernul Tariceanu pe tema asta? 2. Daca PSD-ul va guverna tara,va proceda la fel?
• Victor Ponta: 1. Daca va uitati in presa de atunci, sunt unul dintre pesedistii care a votat contra guvernului Tariceanu II, si am avut si un conflict cu conducerea de atunci pe aceasta tema. 2. Proiectul politic al PSD-ului condus de mine implica tocmai schimbarea acestei mentalitati. Daca voi reusi sau nu, o sa vedem atunci.

• Intrebare: Dl. Ponta ati declarat recent ca relatia cu FMI este una "nociva" deoarece ne-au mintit in legatura cu cresterea economica si ca ar fi partizanii guvernului. Aveti vreo dovada in acest sens?
Daca acordul cu FMI s-ar intrerupe, dvs. personal, de unde ati lua bani pentru acoperirea deficitului bugetar? Va intreb acest lucru in contextul in care d-voastra sunteti un adversar declarat al acordului cu FMI.
• Victor Ponta: Inca o data vreau sa precizez ca sunt impotriva unui nou acord in care sa ne mai indatoram inca 20 de miliarde, care vor fi risipiti, cum au fost si acestia, si care trebuie platiti de cei care vor veni dupa Traian Basescu si dupa Emil Boc. Vad o relatie a Romaniei cu FMI asa cum a fost in 2000 - 2004, cand acordul s-a derulat fara probleme, dar pe baza unei viziuni a Guvernului Romaniei, care a oprit tensiunile sociale si care nu si-a acoperit propria incompetenta asa cum face Guvernul Boc prin preluarea mecanica a unor pseudo-solutii propuse de delegatia FMI.

• Intrebare: Va adresez rugamintea de a ne preciza care este pozitia PSD fata de recalcularea si diminuarea cu 60% a pensiilor militarilor si desfiintarea efectiva a acestei categorii profesionale.
• Victor Ponta: Consider o rusine nationala recalcularea pensiilor militarilor si ma angajez in numele PSD ca, la momentul venirii la guvernare, sa refacem onoarea si respectul pe care Romania trebuie sa-l arate acestei categorii.