Victor Ponta, presedintele PSD, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Temele discutiei au fost: solutiile PSD pentru depasirea crizei economice, situatia din PSD, disputa cu Mircea Geoana, strategia PSD in sesiunea parlamentara din toamna privind o eventuala motiune de cenzura, relatia cu Crin Antonescu si PNL si raspunsul la afirmatiile lui Traian Basescu privind o eventuala intrare la guvernare. Realizator: Dan Tapalaga. Victor Ponta a raspuns la 21 de intrebari. Puteti citi, in continuare, prima partea a dialogului.

• Intrebare: Cine este totusi mai puternic in tara noastra - presedintele Senatului sau presedintele PSD-ului ?
• Victor Ponta: Ce era de spus si de decis fata de relatia domnului Geoana cu actuala conducere a PSD s-a spus luni. Nu mai doresc sa redeschid acest subiect.

• Intrebare: Daca in urma motiunii de cenzura veti intra la guvernare, care va fi pozitia dvs. si a partidului referitor la Legea unitara a pensiilor, in special la militari si la functionarii publici speciali?
• Victor Ponta: Reiterez faptul ca PSD-ul va guverna conforma programului sau, nu in urma motiunii de cenzura, ci in urma unui mandat primit de la oameni, prin alegeri. Cand vom cere acest mandat, vom propune clar ca nici un drept castigat vis-a-vis de pensie sa nu fie pus in discutie si recalculat, iar echilibrarea intre veniturile mari si cele mici (inclusiv la pensii) o vom face prin impozitare diferentiata si nu prin jignirea celor care au pensii mai mari sau mai mici, si nici prin incurajarea unui razboi intre categoriile de pensionari.

• Intrebare: Ati auzit zicala: Divide et Impera? Nu vi se pare ca involuntar "ajutati" la transformarea ei in realizare?
• Victor Ponta: Am auzit foarte bine de dictonul latin, dar eu personal il consider nociv si nu l-am aplicat niciodata de la echipa de baschet in care am jucat, pana la partidul al carui presedinte astazi sunt.

• Intrebare: Domnule Ponta, ptr mine sinteti o mare dezamagire ca si politician din generatia tinara. Ati invatat toate trucurile asa-zis politice de la generatia mai in virsta (citeste Nastase, Hrebenciuc etc) iar personalitatea si suflul nou, corect, cinstit, competent pe care il asteptam in politica e inexistent. Mistocarelile, evitarea raspunsurilor directe, intreruperea discursului interlocutorului ca si tactici politice pe mine ma lasa rece.
1. Care sint primele 3 obiective pe care le aveti ca presedinte al PSD si care este estimarea de timp ptr atingerea lor? 2. Care este strategia politica a PSD pentru urmatorul an? Multumesc si va doresc mult noroc.
• Victor Ponta: Regret orice persoana pe care o dezamagesc, dar in acelasi timp nu cred ca v-ati pus dvs. sperante in mine. Indiferent de asta, voi incerca sa va dovedesc si dvs. ca o generatie noua din care eu fac parte poate sa-si aduca propria contributie la viitorul acestei tari fara a mai miza totul pe diabolizarea a ceea ce a fost in trecut.

• Intrebare: 1. De ce prezentati un program de guvernare abia DUPA motiunea de cenzura :) Nu este ridicol ? 2. Ce legitimitate au avut criticile PSD, daca abia acum - dupa 2 ani de criza - le fundamentati pe un program alternativ de iesire din criza ? Cat de *morala* devine, retrospectiv, isteria mediatica, confuzia si deruta pe care criticile PSD le-au produs in populatie intr-un moment atat de greu cum este criza mondiala - fara sa fi avut in tot acest timp nicio propunere de program cu solutii mai bune decat actualul guvern ? 3. Va fi programul PSD facut PUBLIC cu toate cifrele pe masa si va fi el prezentat pentru evaluare expertilor independenti de la FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BNR - asa cum este si programul Guvernului - pentru ca populatia sa poata compara intre ele si sa aleaga in cunostinta de cauza ?
• Victor Ponta: 1. E o confuzie. Programul de guvernare il prezentam pe 16 octombrie, data pana la actualul guvern probabil ca-si va continua activitatea. 2. Criticile, in general, sunt importante daca au fundament, si refuz sa traiesc intr-o societate care mi-ar interzice sa critic guvernul. Legitimitatea criticilor venite dinspre opozitie este data tocmai de milioanele de oameni (numar aproape identic cu cel al PDL) care ne-au votat si ne-au trimis in Parlament. 3. Raspunsul este da.

• Intrebare: D-le Ponta cum vreti sa intrati la guvernare cu toti securistii dupa voi?
De ce ati blocat dosarul lui Nastase?
• Victor Ponta: Vreau sa intru la guvernare, si rog inca o data puterea actuala si mass-media sa-i demaste pe securistii de care vorbiti dvs, si nu sa-i promoveze in functii, vezi cazul domnului Silvian Ionescu. Nu voi inceta niciodata sa lupt impotriva dezinformarii si a sabloanelor pe care si dvs le utilizati - Adrian Nastase este in acest moment un inculpat in fata instantei, chiar daca eu personal consider ca dosarele impotriva lui instrumentate de DNA au fost dosare politice. Astept decizia unor judecatori in aceste cazuri.

• Intrebare: Domnule Ponta, multa lume isi pune (fals, din pacate) sperantele in dumneavoastra pentru a schimba ceva in Romania. Cand veti veni cu o lista de ministri pe care sa-i propuneti in locul celor actuali? De populism e satula lumea, veniti cu ceva concret daca vreti sa fiti convingator. Si inca o intrebare. Ramaneti doar la Geoana, sau actionati si asupra altor membri de partid? Cine mai e pe lista neagra?
• Victor Ponta: Consider ca e momentul in Romania in care sa vorbim in primul rand de programe si principii de guvernare si abia apoi de oameni, altfel, toata discutia publica se va limita la nume si nu la ce au de facut acei oameni. Personajul salvator care e iubit de oameni, dar nu are solutii de tipul Traian Basescu s-a dovedit un esec total in Romania si in multe alte tari.