Inpolitics publica articolul "Ceva pute deja in scandalul Wikileaks de Romania", pe care il puteti citi in continuare.
'Romania a intrat, si ea, in hora Wikileaks, dar a facut-o intr-un stil propriu, ca intotdeauna. Marile semne de intrebare apar deja, fara legatura cu ceea ce contin documentele, ci cu felul in care ele sunt slobozite in presa, si nu e deloc exclus sa asistam, in perioada urmatoare, la niste scandaluri uriase, tot fara legatura cu adevaratul continut al materialelor Wikileaks.
Presa titreaza deja, la noi, ca a explodat bomba Wikileaks, dar, deocamdata, nu e clar cine a amorsat-o.
Acum cateva saptamani, directorul siteului Cotidianul.ro, Cornel Nistorescu, a anuntat public, cu subiect si predicat, ca a incheiat un contract de exclusivitate cu Julian Assange, parintele Wikileaks, in urma careia siteul va difuza exclusiv materialele care tin de Romania. O buna perioada nu s-a mai auzit nimic, apoi, saptamana trecuta, redactia Kamikaze a anuntat incheierea, alaturi de "Adevarul" si "Jurnalul National", a unui parteneriat cu Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), in calitate de detinator exclusiv al drepturilor de difuzare a documentelor Wikileaks privind Romania.
Intr-o emisiune televizata, Nistorescu a declarat, ulterior, sec, ca cei de la CRJI s-au miscat mai repede decit Cotidianul si au obtinut exclusivitatea de rigoare. Straniu, odata ce el el anuntase deja parafarea intelegerii cu Assange.
Cireasa pe tort a venit ieri, cand un alt organ de presa, Hotnews, a difuzat primul set important de documente Wikileaks, iar un altul a ajuns in posesia Realitatii TV. Altfel spus, exclusivitatea o au cam toti...
Un al doilea aspect foarte important e mesajul dat de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, care a declarat, pentru "Romania Libera", ca "Departamentul de stat nu comenteaza cu privire la materiale, inclusiv documente confidentiale, care este posibil sa fi ajuns in presa. Noi nu ne putem pronunta asupra autenticitatii nici unui document oferit presei".
In aceste conditii, e posibil ca pe piata sa fie aruncate tot felul de materiale atribuite Wikileaks, dar fara legatura cu documentele reale scurse de la Departamentul de Stat al SUA, fara ca cineva sa le poata contesta. Materiale in care sa se afirme orice, despre oricine.
In materie de facaturi, Romania are o bogata traditie, daca ne amintim numai valul de carti aparute imediat dupa revolutie, cu semnaturile unor autori celebri, care erau scrise, in realitate, in Romania, de tot felul de tepari ai condeiului dornici de imbogatire. (Probabil ca si azi, coafeze pensionare ofteaza dupa romane ale Sandrei Brown de care autoarea nu a auzit in viata ei).
Iar faptul ca documentele apar, deja, in locuri unde nu ar avea, teoretic, cum sa apara e un semn ca ar putea fi reale zvonurile din ultima vreme, potrivit carora adevaratul "detinator" al exclusivitatii Wikileaks e SIE.
Bilantul dezvaluirilor Wikileaks, reale ori ba, va putea fi facut dupa mai multa vreme de aici incolo, deocamdata putem doar consemna ca, din primele materiale, Traian Basescu "iese" excelent, ca un apropiat al democraticei SUA si luptator indarjit contra coruptiei, in timp ce opozitia rusofila si mogulii lacomi ies mototoliti zdravan. Un trend care - riscam un pronostic - se va mentine si in continuare.'