Stiripesurse.ro informeaza: Familia rupe tacerea: Detalii SENZATIONALE din viata lui Sevil Shhaideh (Autoare: Alexandra Cruceru)
Sevil Shhaideh, propusa de Liviu Dragnea pentru functia de premier al Romaniei, este stranepoata renumitului istoric Kemal Karpat, o somitate mondiala in problemele Orientului si, tocmai de aceea, a fost consultant a doi presedinti ai SUA: Jimmy Carter si Ronald Reagan. Pe numele de fata Geambec, Sevil Shhaideh s-a nascut la 4 decembrie 1964 la Constanta, intr-o familie de turci. Muezel (mama) si Sadein (tatal) au lucrat impreuna in lumea teatrului. Intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Muezel Geambac incepe cu profesorul Kemal Karpat, care si-a cumparat familia de la autoritatile comuniste si a dus-o in Turcia. Parintii lui Sevil au preferat sa ramana in Romania. Chestionata cum a reactionat familia la vestea ca Sevil este propusa a fi premier, Muezel Geambec a raspuns:
- Astazi dimineata (vineri - n.r) la ora 5.00 a sunat telefonul, era unchiul meu, profesorul Karpat, m-a sunat sa intrebe despre Sevil, daca e adevarat ca a fost propusa premier. I-am confirmat, dar nu am comentat. Aici, la Constanta, nu mai suntem multi. Daca nu stiati, unchiul meu a cumparat aproape toata familia, pe toti din Constanta, pe unchiul meu, care avea un atelier de mecanica. Este din satul Turda, comuna Mihai Bravu, judetul Tulcea. Una din surorile lui a fost la Babadag, mama mea era la Harsova, acolo s-a casatorit si m-a nascut pe mine, iar frate-sau, unchiul Gemal, locuia pe Salingny intr-o casa cu doua etaje. Si el i-a cumparat pe toti de la statul roman. Sevil a mea avea 3 luni cand au plecat ei. Dar noi nu am fost de acord sa plecam la Istanbul. Stateam pe strada Mihail Kogalniceanu, intr-o camaruta, nu aveam nimic. Aveam un hol, o bucatarie comuna, dreapta eu, stanga alta familie. Si ne-au chemat la Securitate, ca avem aprobare, tot, sa plecam din tara. Le-am zis NU, noi nu plecam din tara. Au fost mirati, nu le venea sa creada. Si nu am plecat. Am ramas in Romania. Dupa ani si ani, cand ne-am intalnit cu unchiul, prima lui intrebare a fost: De ce ai ramas in Romania? Anul trecut a fost la Cluj, la decernarea Titlului de Honoris Causa, si m-a intrebat din nou. Asa am ales noi.
Cat despre copilaria lui Sevil, Muezel Geambec a spus ca practic, ea a crescut aici, in Teatrul de copii si tineret.
- O luam cu noi in turnee pentru ca amandoi eram plecati. Soferul avea grija de ea cat eu eram in scena, pentru ca inlocuiam si cate un actor. A invatat foarte bine. Nu am meditat-o niciodata si a fost premiata din clasa I pana a terminat facultatea. Copil eminent a fost Sevil. A invatat foarte bine, singura. Atata era, ca eu plecam dimineata si ramanea singura. Nu aveam caldura decat cateva ore. A fost totusi un copil chinuit. Prin teatru, prin autobuzul teatrului, prin turnee, acasa in frig. Dar visul ei a fost sa devina arhitect, a continuat Muezel Geambec.
Sevil a vrut sa devina arhitect, dar a ajuns cibernetician:
- Va aduc sa vedeti ce desene avea, din clasele primare, din clasa I, chiar. Tot timpul desena case mari. Imi spunea, mama, aici o sa locuiesti tu, aici servitorii, care te vor ingriji pe tine. Probabil ca noi, stand intr-o camaruta, visa sa avem o casa mai mare. Si in ultimul an de liceu a zis ca nu se mai duce la Arhitectura pentru ca o prietena ai ei, foarte buna, terminase Arhitectura si fusese repartizata intr-o comuna, undeva departe. Si s-a hotarat sa dea la Cibernetica, la Bucuresti, la ASE, a afirmat mama acesteia.
In 2012, cand a plecat prima data la Bucuresti pentru a fi secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii, mama acesteia a declarat ca nu a fost de acord:
- Nu, nu am fost de acord. Dar pe de alta parte, m-am bucurat, i se recunoasteau meritele.
De asemenea, Muezel Geambec a vorbit si despre familia lui Shhaideh:
- Sevil nu a avut copii. A murit la nastere copilul, a dus sarcina pana la 9 luni. Si la nastere, baietelul de 3,8 kg a murit. Atunci s-a declansat si diabetul, cu 3-4 insuline pe zi. Si totusi, nu se menajeaza. Sotul ei, Akram, este un baiat bun si foarte destept. Este profesor inginer, a predat si la Universitate, la Ovidius. Este si doctor. Si-a adus si copiii din Siria. Are un baiat la liceul sportiv si fata la facultate. Si copiii invata limba romana. El a facut facultatea in Romania, are trei facultati. Fratii lui sunt in Romana, casatoriti cu romance. Este un om foarte destept, dar si foarte glumet, cu simtul umorului.