Inpolitics se intreaba retoric: "Presedintele Romaniei: dezinformat, ignorant sau ne minte in fata?". Raspunsul la intrebare il puteti citi in continuare.
Traian Basescu a mintit din nou, grav, opinia publica in problema Schengen. Alternativa la aceasta afirmatie ar fi aceea ca presedintele Romaniei e ori total in afara politicii externe, ori pur si simplu nu il ajuta capul. Astazi, Franta si Germania au anuntat oficial ca nu sunt de acord cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen, acum o luna Basescu ne dadea asigurari ca asemenea informatii sunt false.
Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresata presedintiei belgiene a UE si Ungariei, care va prelua presedintia, au declarat surse europene, pentru Mediafax, ca este vorba despre un demers franco-german adresat atat Comisiei Europene, cat si presedintiei belgiene in exercitiu a UE, precum si viitoarei presedintii ungare a Uniunii, al carei mandat va incepe la 1 ianuarie 2011. Solicitarea comuna a Frantei si Germaniei se bazeaza pe de-o parte pe neindeplinirea unora dintre obiectivele asumate in cadrul MCV, legate de coruptie, justitie si combaterea crimei organizate, desi scrisoarea precizeaza ca, in mod formal, nu ar trebui facute conexiuni intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Reamintim ca, pe 11 noiembrie, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat deschis ca Franta vrea ca o decizie cu privire la intrarea Romaniei in Schengen sa fie luata abia in vara anului viitor, nu in martie, cum ar fi trebuit. Pierre Lellouche s-a alaturat pozitiei Olandei si a spus ca amanarea este necesara pentru ca tara noastra are probleme cu supravegherea granitelor exterioare ale Uniunii.
Informatia a fost difuzata pe larg de presa de la noi, numai ca a venit, imediat, replica taioasa a presedintiei: Traian Basescu a iesit la rampa si a anuntat, personal, ca nu este adevarat: Franta, Olanda si Germania nu se opun intrarii Romaniei in spatiul Schengen. El a mai spus ca, desi au existat discutii in acest sens, s-a decis trimiterea documentelor pentru aprobarea procedurii de aderare la spatiul Schengen. Iata ca dezmintirea lui Basescu s-a dovedit complet aiurea, iar Romania se vede, practic, scoasa din cartile Schengen, pentru o buna perioada de timp. Intrebarea este daca Basescu stia inca de atunci cum vor evolua lucrurile, dar a ales o uriasa minciuna, ori pur si simplu s-a dovedit incapabil sa inteleaga situatia reala? '