Reducerile de criza pe care consilierii craioveni erau chemati sa si le aplice singuri, in semn de respect fata de comunitatea care i-a ales, care ii plateste si e din ce in ce mai chinuita de caderea economiei, au fost alungate ca un vis urat.

Consilierii municipali din Banie nu suporta gandul de a renunta la drepturile banesti legale, ba chiar nici la cele nelegale, desi nici unul dintre ei nu traieste din indemnizatia publica si are suficienti bani sa-si plateasca telefonul. Cu cateva exceptii, alesii au atacat ieri, in sedinta ordinara, propunerile unor colegi de-ai lor de a nu mai folosi abonamente telefonice platite din bani publici si de a incasa indemnizatii de sedinta cu 30% mai mici. Un consilier local, culmea, din acelasi partid cu initiatorii proiectelor de austeritate, a spus ca acestea sunt populiste si ca economia facuta prin diminuarea indemnizatiilor este nesemnificativa. Aspecte care puteau fi discutate, in cazul in care afirmatia consilierului PD-L Aurora Cornelia Tiribeja ar fi fost sustinuta cu argumente. Ce a urmat insa este de domeniul ridicolului. "Ce sa facem cu banii astia, sa cumparam hartie igienica?", si-a explicat Tiribeja pozitia. Pai, in sediul Primariei Craiova, o cladire care reprezinta orasul, dar in care, de regula, nu exista nici hartie igienica si nici orice alt obiect pe care omul sa-l poata folosi in scop igienic la toalete, poate c-ar trebui... Doamna consilier a readus astfel in atentia presei un subiect la care mass-media craiovene au renuntat in urma cu cativa ani tocmai de rusinea rusinii celor implicati: lipsa celor mai elementare conditii de igiena in toaletele din administratia publica locala.

Renuntara doi

Proiectul pentru reducerea indemnizatiei cu 30%, initiat de consilierii PD-L Gheorghe Albastroiu si Teodor Radu, nici nu a mai intrat pe ordinea de zi a sedintei ordinare de ieri a Consiliului Municipal Craiova, pe motiv ca nu e o urgenta, nu are avizul juridic semnat de primarul Craiovei, absent in perioada sedintelor din comisiile de specialitate. Propunerea era ca, incepand cu luna septembrie, consilierii sa se multumeasca doar cu 598,5 lei brut pe luna, respectiv cu 472,5 lei net, fata de veniturile lunare din indemnizatii pe care le-au primit pana acum: 855 de lei brut, respectiv 675 de lei net. Economia in bugetul local a fost estimata la 76.950 de lei pe an, suma intr-adevar nu foarte mare, dar din care se pot cumpara multe. Contrati inclusiv de colegii lor de partid, consilierii Albastroiu si Radu au renuntat individual la anumite drepturi platite din bani publici. "Eu va anunt public ca renunt la toata indemnizatia", a spus consilierul Teodor Radu, colegul sau de proiect afirmand ca va ridica doar 70% dintre sumele care i se vor cuveni. Teodor Radu era chiar decis sa-si dea demisia din PD-L si sa renunte la mandatul de consilier local, fiind insa sfatuit de cativa apropiati sa nu cedeze in acest moment.

Decont telefonic ilegal

Si? Cui ii pasa? Desi plata taxelor de abonament si de convorbire din bani publici pentru telefoanele mobile ale consilierilor este nelegala, fapt demonstrat deja pe text de lege si sustinut chiar de juristii Primariei Craiova, consilierii craioveni, cu cateva exceptii, au insistat ca proiectul de eliminare a acestor taxe sa nu fie nici macar dezbatut. Motivele au fost nenumarate: ba ca abia a fost semnat noul contract si ca pentru reziliere trebuie platita alta taxa, ba ca nu poate fi obligat un consilier sa plateasca pentru un contract pe care nu el l-a semnat, ba ca una, ba ca alta... Initiatorul proiectului de hotarare, Teodor Radu, a spus ca din acel moment renunta la tot ce a primit de la primarie: abonament telefonic, laptop, stik de memorie. L-au urmat Albastroiu, care a renuntat deja la abonamentul telefonic, si consilierul PSD Sorin Iordache.