Inpolitic informeaza: Nicolai: Se pregateste o eliminare a SUA din jocul european (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob)
Europarlamentarul ALDE Norica Nicoiai comenteaza, pentru Inpolitics, discursul rostit in PE de catre presedintele CE, Jean Claude Juncker, dar si dedesubtul vizitei lui Francois Hollande la Bucuresti, precum si falia tot mai vizibila intre interesele franco-germane si cele americane din tara noastra.
- Intr-un discurs patetic, dl.presedinte Juncker a vorbit, pentru prima oara, analizind starea UE, despre nevoia unei forte militare unice europene. A invocat vecinatatea complicata, probabil se referea la situatia Rusiei, fata de care Europa a fost foarte pasiva â€" pentru ca nu trebuie sa uitam faptul ca, la Minsk, d-na Merkel si dl Hollande au negociat cu Putin si apoi au uitat sa mai ridice problema Crimeei -, fara a mai vorbi ca exista un trend de ridicare a sanctiunilor impuse Rusiei, initiat de Franta, in primul rind, dar si de alte capitale europene. Era o speranta pentru unii care doreau mai multa Europa si resurse militare comune; acum, dl.Junckers a vorbit explicit despre ele in discursul de ieri, afirma Nicolai.

Hollande, interesat de laserele de la Magurele

Europarlamentarul ALDE mai vorbeste si despre fondul european al apararii, pentru cercetare si inovare, despre care crede ca va fi creat probabil la inceputul anului urmator; sunt sigura ca Franta are interese legate de el si, in aceasta cheie, vad si prezenta dlui.Hollande la Bucuresti, laserele de la Magurele fiind, probabil, interesante pentru el din punct de vedere militar, dar, fara indoiala, vizita d-lui Hollande, per ansamblu, se leaga de aceasta nevoie de a avea o armata europeana comuna, de nevoia punerii la comun a unor capabilitati europene. Oricum, dupa Brexit, forta navala europeana e aproape nula, doar Italia si Franta mai au resurse care sa le permita angajarea intr-un conflict pe mare, restul tarilor avind, cam ca si noi, doua fregate bune de pus la muzeu.

Exista o tendinta de dez-americanizare a Europei

- Cred ca toate aceste aspecte vor ridica problema resurselor financiare necesare armatei comune si compatibilizarii ei cu armata NATO. Cu siguranta multe state, mai ales din est, au recurs la achizitii de tehnica militara americana, ori, ieri, s-a vorbit si de nevoia sustinerii industriei europene a apararii, ceea va conduce, cred eu, la sugestii de achizitionare, pe viitor, de tehnica militara de la producatorii europeni si nu tot de la americani, ceea ce va crea probleme SUA. Practic, se pregateste o eliminare a SUA din jocul european. Nu stiu daca este generata de rezultatul previzibil al alegerilor din SUA, dar e cert ca exista o tendinta de dez-americanizare a Europei, foarte multe voci vorbesc despre asta. In plus, proiectul lansat de dl Juncker vorbea despre nevoia unui cartier general unic in interiorul UE, ceea ce va pune in dificultate participarea multor state europene la NATO.
Multe nu vor avea capacitatea de a face fata si exercitiilor pe linie de NATO, si celor pe linie de armata europeana, de aceea cred ca Romania va fi un pion interesant, nu stiu daca si important, dar sigur interesant in aceasta actiune a Germaniei si a Frantei de a-si asigura o desprindere, o independenta fata de SUA in domeniul militar mai spune europarlamentarul.
- Pot coexista, insa, NATO si armata comuna europeana? In opinia politicianului roman, da si nu prea:
- Teoretic, poti admite capacitatea coexistentei armonioase a doua blocuri militare in aceeasi zona, dar practic, nu stiu daca tarile UE vor avea posibilitatea sa dea curs si misiunilor ordonate de NATO, si celor ale noii armate comune. Spre exemplu, in cazul Siriei, e posibil ca NATO sa ceara participarea anumitor forte europene, iar UE, care isi doreste o anume strategie pentru Siria, sa aiba propria viziune, ori, eu nu vad foarte multe state capabile sa trimita trupe sub ambele formule. NATO este, oricum, foarte slabit dupa ce s-a intimplat in Turcia, iar asta ridica foarte multe probleme prezentei americane in Europa.

In Romania, nu exista tabere europeane si americane, ci doar politicieni interesati de agenda proprie

- Noi, in Romania, nu avem neaparat o tabara europeana si una americana, avem doar niste politicieni interesati doar de agenda proprie, care nu isi prea pun probleme in afara supravietuirii personale si eventual de cistigare a alegerilor si nu au avut vreodata un proiect, o analiza in sensul asta, si nu cred ca il vor avea nici in decembrie. Daca, functie de cine va cistiga alegerile vor mai avea o vizita externa, eventual a d-nei Merkel, in niciun caz al unui presedinte american si vor fi alaturi de primul sosit, interesat sa aiba Romania in siajul sau, conchide europarlamentarul ALDE.