Inpolitics: Deutsche Welle, despre talerul cu doua fete Basescu
Reputatul organ de presa german Deutsche Welle remarca, intr-un comentariu, un lucru care a scapat nepermis reprezentantilor USL, dar si presei in ansamblu, legat de duplicitatea incredibila a lui Traian Basescu.
Concret, DW analizeaza mesajele date de Traian Basescu dupa referendum, potrivit carora se simte mai puternic decit oricind si ca cele cca.8 milioane de voturi impotriva sa nu inseamna nimic in raport cu numarul celor care au ales sa nu vina la referendum.
Numai ca aceasta atitudine vine in profunda contradictie cu mesajele aceluiasi Traian Basescu dupa referendumul privind parlamentul unicameral, din 2009, unde voturile favorabile au fost mai putine decit cele pentru demiterea sefului statului. Si totusi, Basescu s-a servit ani de zile si o face si azi, de respectivele voturi pentru a acuza USL si parlamentul, in ansamblu, pentru refuzul de a aplica "vointa poporului". In acel caz, nu a mai contat, nici pentru presedinte, nici pentru armata de yes-men-i din preajma sa, ca numarul celor care au refuzat sa vina la vot era chiar mai mare decit acum.
"Iata o comparatie relevanta. La referendumul validat privitor la trecerea la monocameralism, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul "DA" a fost de 6.740.213, reprezentand 77,78%. Asadar cu 6,7 milioane de voturi in favoarea propunerii sale, presedintele s-a simtit suficient de puternic sa faca presiuni sistematice asupra Parlamentului pentru a adopta acelasi punct de vedere. La referendumul de demitere din 29 iulie s-au intregistrat 7,2 milioane de voturi impotriva sa, reprezentand 87,5%, dar, cu toate acestea, presedintele pare convins ca are o baza suficienta sa ceara pe mai departe dreptul de a conduce executivul.
Nu putem spune decat ca asistam la o realitate politica cu totul deconcertanta" remarca, nu fara o doza de malitiozitate, comentatorii Deutsche Welle.