Guvernul Boc a cheltuit 20 de milioane de euro in ultimii doi ani ca despagubiri pentru cetateni impuse in urma unor decizii ale Curtii Europene ale Drepturilor Omului (CEDO) din cauza "unor greseli ale statului si justitiei". "In vreme de criza financiara profunda, contribuabilii sunt obligati sa achite alte zeci de milioane de euro in contul greselilor statului roman, condamnat de CEDO. Doar in anii 2009 si 2010, primii ani ai guvernarii Boc, Romania a fost nevoita sa achite 20 de milioane de euro in cuantumul despagubirilor impuse de Curte", se arata intr-un comunicat al deputatului PNL Virgil Pop. Cifrele sunt avansate de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ca raspuns la o interpelare adresata de catre deputatul PNL.

Romania pe primele locuri printre tarile reclamate

Parlamentarul a mai afirmat ca suma de 20 de milioane de euro este "halucinanta", in conditiile in care, in perioada 2005-2008, Romania a platit, in total, 15 milioane de euro drept despagubiri persoanelor repuse in drepturi de CEDO. Potrivit acestuia, vinovatii pentru actuala realitate, care plaseaza Romania pe primele locuri printre tarile reclamate la CEDO, "nu fac neaparat parte din sistemul judecatoresc, ci mai degraba se regasesc in actul guvernamental al puterii, care incalca in mod repetat Constitutia, separatia puterilor in stat si ignora, de cele mai multe ori, nevoile sistemului judiciar din Romania".
Deputatul PNL l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca a contribuit din plin la aceasta stare de fapt, "prin presiunile si acuzele constante indreptate impotriva magistratilor si a institutiilor publice ce reglementeaza activitatea acestora, dand dovada de un comportament inacceptabil pentru un sef de stat european". Acesta l-a acuzat pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, de "dezinformare", in conditiile in care acesta a afirmat ca Romania a platit, in ultimii douazeci de ani, 12 milioane de euro ca urmare a deciziilor CEDO, "declaratie contrazisa flagrant de datele oferite de Ministerul Finantelor Publice".

Primii din UE la condamnari







Romania este tara cu cele mai multe condamnari la CEDO dintre statele Uniunii Europene. In clasamentul intocmit de Strasbourg, Romania mai este surclasata doar de Rusia si Turcia, state care insa nu fac parte din UE. Tara noastra este urmata in clasament de Ucraina si Italia.