Mustrat in scris de comisarul european pentru justitie si afaceri interne Franco Frattini si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, presedintele UDMR Markó Béla a declarat ca parlamentarii uniunii vor vota legea Agentiei Nationale de Integritate chiar si in cazul in care nu vor fi acceptate amendamentele UDMR.
"Trebuie sa recunoastem, bineinteles, dreptul parlamentarilor de a propune amendamente la acest proiect, eliminand astfel unele dispozitii care vizeaza modificarea altor legi si evitand totodata suprapunerea atributiilor agentiei nou-infiintate si politia, parchetul sau instantele", a explicat Markó Béla schimbarea de optica intervenita in urma scrisorii oficialilor straini. Presedintele UDMR a afirmat ca lupta impotriva coruptiei "nu este un angajament al unei persoane, ci este un angajament ferm al tuturor partidelor din Coalitie si al intregului Guvern". "Optam pentru un control foarte strict al tuturor demnitarilor si functionarilor publici", a declarat liderul UDMR, precizand ca "infiintarea urgenta" a Agentiei Nationale de Integritate este un deziderat comun.
"Avem interesul sa facem o institutie care va functiona si care va fi transparenta", a spus liderul etnicilor maghiari, adaugand ca rostul acesteia nu trebuie sa fie acela de a functiona in paralel cu Justitia, ci de a colabora cu aceasta.

Ministrul Justitiei, certat pentru reclamatie

Pe de alta parte, Markó Béla a spus ca nu poate accepta ideea ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, sa vina cu un proiect propriu, dar in acelasi timp sa interzica UDMR, printr-o reclamatie la Bruxelles, sa aduca amendamente si imbunatatiri la proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate. "Doamna ministru are impresia ca numai Domnia Sa are dreptul sa-si amendeze legile", a replicat acesta. Desi unele persoane din partid, prin vocea liderului UDMR Cluj, Mate Andras Levente, au declarat ca nu vor vota legea in forma actuala, Markó Béla a afirmat raspicat ca va vota proiectul de lege in varianta in care este acum, "desi contine contradictii si inadvertente".