NewsIn informeaza: 'Ontanu: Pentru Bucuresti trebuie sa existe o singura comanda, ca in armata'
Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, este de parere ca, pentru un oras unic cum este Bucurestiul, trebuie sa existe nu mai multe comenzi, ci una singura, ca in armata, care sa asigure un proiect unitar de dezvoltare si un buget consolidat la nivelul Capitalei, pentru sustinerea acestui proiect. Ontanu o sustine pe Elena Udrea, care sustine ca exemplul tuturor capitalelor europene arata ca Bucurestiul are nevoie de o reforma administrativa si chiar politica. "Nu putem pastra acest model ceausist desavarsit pe vremea lui Adrian Nastase: sase orase intr-unul singur, fiecare cu aparatul sau administrativ. (...) Primarii au puteri cvasidepline asupra sectoarelor, fara insa a avea in vedere imaginea de ansamblu. Legea Capitalei sustinuta de PDL Bucuresti are rolul de a unifica decizia privitoare la dezvoltarea Bucurestiului la nivelul Primarului general", sustine ea.
La randul sau, Ontanu considera si ca, inaintea unei eventual referendum privind administrarea Capitalei, este necesara "o consultare larga a populatiei, pe o perioada de doua-trei luni, in problema Legii Capitalei, pentru a da posibilitate specialistilor in domeniul administratiei sa prezinte pe larg bucurestenilor aspecte concrete legate de functionarea optima a Primariei Capitalei".
"Este nevoie de o consultare si dezbatere publica de cateva luni, la care sa participe atat cetatenii, cat si specialistii implicati in domeniul administratiei, dupa care ar fi util chiar si un Referendum. Abia atunci, in cunostinta de cauza si bine informati, bucurestenii vor putea sa voteze la un eventual Referendum, cele doua variante simple de DA sau NU. Va cantari enorm evaluarea si vointa cetatenilor", spune edilul Sectorului 2.
Ontanu mai crede ca "este esential un consens pentru modificarile legii alegerilor in administratiile locale din partea tuturor partidelor politice".
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca juristii municipalitatii bucurestene vor stabili, intr-o saptamana sau doua, daca exista temei legal pentru organizarea referendumului privind desfiintarea sectoarelor. El a precizat ca, in cazul in care va fi organizat, referendumul nu va fi legat doar de desfiintarea sectoarelor, ci va contine si intrebari legate de dezvoltarea urbanistica a Capitalei, in conditiile in care, anul acesta, trebuie finalizat noul Plan Urbanistic General.
Primarii sectoarelor 1 si 4, Andrei Chiliman si Cristian Popescu Piedone, i-au solicitat lui Oprescu, la inceputul saptamanii, sa sprijine organizarea unui referendum prin care bucurestenii sa-si poata exprima opinia in legatura cu desfiintarea sectoarelor.
Edilul-sef al Capitalei a declarat, marti, ca un referendum pentru mentinerea sau desfiintarea sectoarelor ar fi util si ca el crede intr-un "Bucuresti compact". "Trebuie sa fie un singur buget, nu sapte", a mai spus Oprescu, referindu-se la faptul ca sectoarele Capitalei, sase la numar, au fiecare cate un buget, iar municipalitatea bucuresteana, un altul.
Subiectul desfiintarii sectoarelor a reintrat in actualitate dupa ce presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, a scris pe blogul sau ca impunerea unei Legi a Capitalei este absolut necesara si propune convocarea unui referendum pe aceasta tema, considerand ca cei care se opun proiectului sunt "baronii de Bucuresti", precum Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.
"Legea Capitalei este un demers politic legitim si util. Simplifica traseul deciziei administrativ-politice si reduce birocratia. Creeaza premisele unei strategii cu adevarat unitare de dezvoltare a Bucurestiului si elimina baronizarea care are loc acum la nivelul unora dintre sectoare. Mai mult decat atat, prin propunerea ca membrii Consiliului General sa fie alesi uninominal, reda puterea bucuresteanului", explica Udrea, care puncteaza ca proiectul se afla in dezbatere publica tocmai "pentru ca opozitia sau societatea civila sa se pronunte, sa propuna modificari si sa ajungem la o formula finala mult mai buna".
In opinia Elenei Udrea, exemplul tuturor capitalelor europene arata ca Bucurestiul are nevoie de o reforma administrativa si chiar politica. "Nu putem pastra acest model ceausist desavarsit pe vremea lui Adrian Nastase: sase orase intr-unul singur, fiecare cu aparatul sau administrativ. (...) Primarii au puteri cvasidepline asupra sectoarelor, fara insa a avea in vedere imaginea de ansamblu. Legea Capitalei sustinuta de PDL Bucuresti are rolul de a unifica decizia privitoare la dezvoltarea Bucurestiului la nivelul Primarului general", sustine ea.