Iulian Badea publica in Cronica Romana un articol intitulat "Iluzii social-democrate", pe care il puteti citi in continuare.
'Luptele pentru Putere, pentru functii au transformat scena politica intr-o avalansa interminabila de scandaluri. Orgoliile politice sunt uriase. Mizele, pe masura. Nimic nu este prea mult, atunci cand la mijloc sunt interesele tale. Ca lider, parlamentar sau chiar sef al vreunei filiale obscure.
Ceea ce se intampla in aceste zile in PSD nu ar trebui sa surprinda. Taberele din partid vor sa preia Puterea. Se trag sfori, se fac aliante, se aduc acuze. Pierderea Puterii tulbura serios apele nu numai la varful PSD, dar si in filiale. Campania a fost costisitoare, iar beneficiile intrarii la guvernare au disparut cu desavarsire. Datoriile sunt mari, iar vinovatii trebuie sa plateasca. Geoana a uitat, brusc, ca a promis depunerea mandatului, in cazul unei infrangeri la prezidentiale. Scuzele au luat locul responsabilitatii. Flacarile violet sau fraudarea scrutinului reprezinta singurele "arme" ale unui lider care nu are puterea sa isi recunoasca esecurile. Si care este decis sa refuze capitularea.
La randul lor, celelalte tabere incep sa se replieze, sa caute sprijin, sa numere potentialele voturi. Cei ce pareau ieri a face parte din aceeasi echipa joaca astazi la doua capete. Nimeni nu pare dispus sa treaca in esalonul doi, sa admita ca alegerile au fost pierdute si din vina sa. Acuzatorii au iesit la rampa. Isi cer dreptul de a arunca cu noroi. De a acuza in piata publica. De a se lupta pentru viitorul unui partid pe care nu il vad decat ca o unealta prin care isi pot atinge interesele. Se vorbeste de statut, de pervertirea doctrinei, de prejudicierea imaginii unui partid de stanga, destinat apararii nevoilor celor multi. Social-democratia veritabila a parasit demult PSD. A fost uitata prin sejururile luxoase de la Monte Carlo sau aruncata cu brutalitate din jeep-urile celor ce au tupeul de a vorbi de echitate sociala, de pensii, somaj si nivel de trai. Halta egalitatii de sanse, a protectiei sociale a fost ocolita in ultimii ani de liderii PSD.
Nababi putred de bogati, care au facut din politica o afacere banoasa, nu vor Puterea decat pentru ei, pentru clicile de profitori din jurul lor. Ma tem ca devine prea putin important cine va fi noul lider al partidului. Niciunul dintre cei care fac parte din peisajul social-democratiei nu pare a avea taria de a reda credibilitatea unui partid veritabil de stanga.
Indiscutabil, partidul va reprezenta si in continuare o forta. Filialele sunt puternice. Liderii se vor replia in jurul echipei care se va impune. Teama de Basescu ii va tine uniti. Le va da forta de a mima impacarea, chiar a doua zi dupa Congres. Vulpoii din partid imbatraniti in rele stiu ca nu pot rezista decat impreuna. Se va schimba, probabil, stafeta. Sau, poate ca nu... Conteaza mai putin. Conteaza doar ca fiecare stie totul despre celalalt. Dar mai stie si ca celalalt il poate trage, la o adica, dupa el in noroiul politic.
Dezbaterile teoretice despre Stanga nu pot reprezenta solutii pentru un PSD aflat in deriva. Deriva descoperita, brusc, dupa pierderea Puterii, in urma unei diferente de cateva zeci de mii de voturi blestemate. Sa ne aducem aminte de toti cei care, in seara zilei de 6 decembrie, se luptau acolo, pe scena din Kiseleff, pentru un loc cat mai aproape de cel pe care il credeau noul presedinte, Mircea Geoana. Pentru a-i reaminti acestuia ca poate miza pe fiecare dintre ei. Contestatarii de astazi. Cateva ore de iluzii social-democrate.'