Tumultul alegerilor locale si generale din 2004 a trecut. Indiferent de rezultat si indiferent de preferintele fiecaruia, cetateanul roman are nevoie sa vada rezultate, are nevoie sa vada ca a contribuit la alegerea unei clase politice responsabile si profund indatorate celor care au ales, are nevoie sa vada noi politicieni care sunt capabili sa sparga stereotipia ce invaluie clasa politica vazuta ca un grup care actioneaza in scopul satisfacerii propriilor interese. Cautarea unui astfel de nou politician a dat roade si l-am identificat in persoana domnului deputat Rares Manescu, deputat liberal ales in circumscriptia 42 Bucuresti din partea Aliantei Dreptate si Adevar. Domnia sa nu este unicul politician nou-ales, dar prin istoria sa de viata si prin modul de a actiona in cadrul unei echipe responsabile si ferme, aceea a grupului parlamentar liberal din Parlamentul Romaniei, am decis sa purtam acest scurt dialog in incercarea de a demonstra, speram noi, ca stereotipul politicianului in varsta, cu forme rubensiene, inchistat, egoist si inert in fata dinamicii vietii sociale este pe cale de a fi spart.

- Asadar, domnule deputat Rares Manescu, cu ce ganduri ati intrat in politica, si sper sa nu imi dati un raspuns conventional si dezirabil?
- Inainte de toate tin sa va precizez ca termenii de conventional si dezirabil mie imi par consonanti cu sfera diplomatiei si nicidecum cu domeniul politicii pentru cetatean pe care incerc sa o fac. Cu alte cuvinte, raspunsurile mele, indiferent de cat de incomode sunt intrebarile dumneavoastra, vor reflecta in intregime adevarul in ceea ce ma priveste. Si, ca sa revin, intrarea mea in politica a fost o provocare personala. Tatal meu fiind un liberal prin excelenta, m-am simtit dator, in fata spiritului pragmatic in care m-a educat, sa incerc sa promovez mai departe valorile liberalismului, vazut ca o doctrina in sine, si nu de tip catch-all-parties. In acelasi timp, am simtit si o responsabilitate pe care ca o am in calitate de cetatean, de a vedea daca intrarea in politica te dezumanizeaza.
- Si aceasta intrare in politica v-a dezumanizat, daca imi permiteti sa va citez?
- Desi sesizez o discreta nota ironica in intrebarea dumneavoastra, va pot spune ca raspunsul poate fi dat doar de catre cetatenii sectorului 6 pe care, in numele Aliantei PNL-PD, ii reprezint in Parlamentul Romaniei, alaturi de ceilalti colegi liberali.
- Un raspuns tipic de politician, nu credeti?
- Daca a fi realist si constient de sursa pozitiei mele este o trasatura generala a politicienilor de azi, va pot spune ca sunt mandru ca fac parte din clasa politica romaneasca.
- Sa revenim putin la ceea ce ati spus mai devreme, si anume ca liberalismul nu este o doctrina catch-all-parties. Puteti sa dezvoltati mai mult conceptia dumneavoastra despre liberalism?
- Sigur ca da. Pentru a avea un argument valid, va rog sa-mi permiteti sa fac o scurta incursiune in istoria doctrinelor politice. Dupa caderea sistemului social feudal, s-au cristalizat, la scurt timp, doua curente doctrinare puternice care au influentat organizarea sociala timp de multe secole, si anume socialismul - avandu-l ca principal teoretician pe Karl Marx - si liberalismul lui Adam Smith - cu celebra sa „mana invizibila“ din economie.
De-a lungul timpului, aceste curente au suferit modificari substantiale in incercarea de a supravietui ca si curente valorice viabile. Cunoastem cu totii evolutia liberalismului, de la liberalismul clasic la liberalismul cu accente sociale, dar si a socialismului, spre noua social-democratie si tragica deriva spre comunism. Liberalismul romanesc il vad ca singurul mijloc de a genera o cultura economica a competitivitatii, bazata pe liberul schimb si avand ca mijloc de reglare a pietei mecanismul cererii si al ofertei. Exista totusi numeroase persoane publice care, avand cunostinte limitate despre liberalism, induc o perceptie eronata despre acest mod de viata, bazandu-se, pana la urma, pe argumente exclusiv de natura istorica, si nu economica.
- Dupa aceasta veritabila lectie de politologie, imi permit sa schimb, cu permisiunea dumneavoastra, cursul dialogului nostru si sa va intreb despre realizarile in plan politic?
- Nu pot incepe acest subiect fara a multumi, si pe aceasta cale, echipei mele de liberali de la sectorul 6, impreuna cu care am strabatut, nu doar in campanie, aproape fiecare strada a sectorului. Un aport imens la castigarea alegerilor l-au avut si prietenii mei de la organizatia de tineret impreuna cu care am reusit sa fac cunoscut mesajul liberal cetatenilor. 2004 a reprezentat un an plin de realizari in plan politic, multi membri ai organizatiei fiind alesi in pozitii-cheie in administratia centrala si locala. Ii voi aminti aici pe Aleodor Francu, cancelarul primului-ministru, pe Cristian Poteras, primarul sectorului 6, si asa mai departe.
- Ati pomenit de numele domnului primar Cristian Poteras. Trebuie spus in acest moment ca sunteti, in calitate de deputat, membru al Comisiei pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor. Ce proiecte legislative ati propus de la momentul alegerii ca deputat?
- In primul rand am initiat un Cod de conduita si integritate politica a alesilor locali. In opinia mea, este foarte important ca alesii locali, indiferent de functiile pe care la detin, sa faca o distinctie clara intre rolul lor ca alesi si jocul politic al partidului pe care il reprezinta; ei au o datorie in primul rand in fata cetatenilor si apoi in fata partidului din care provin.
O alta directie in care am actionat a fost aceea a amenajarii teritoriului si a protectiei mediului, propunand proiectul privind Zona Metropolitana, fiind important din punctul meu de vedere sa definim clar care sunt granitele Bucurestiului si sa identificam oportunitatile de dezvoltare pentru o Capitala care incepe incet-incet sa fiarba din interior. Am propus de asemenea modificari la Legea nr. 50, la Legea nr. 393 privind Statutul Alesilor Locali si la Legea nr. 215.
- E impresionanta aceasta activitate pentru un tanar deputat care se pare ca nu a avut nevoie de timp de acomodare cu Parlamentul si procedurile sale. In alta ordine de idei, am vazut de curand ca v-ati implicat si in campania umanitara „Romanul la nevoie se cunoaste“, pentru ajutorarea sinistratilor, pe care ati initiat-o alaturi de Primaria Sectorului 6, Centrul National Media si Plaza Romania. De ce?
- Desi nu imi plac accentele patetice, nu poti sa ramai indiferent in fata nenorocirilor provocate de inundatiile abatute asupra locuitorilor tarii. Mie imi plac foarte mult copiii si, vazand suferintele lor, m-am gandit ca ar fi putut sa fie Vladut al meu in situatia oricaruia dintre ei si atunci am incercat sa sensibilizez parteneri mari, de talia celor amintiti de dumneavoastra, pentru a ajuta familiile in suferinta.
- Ce rezultate a avut aceasta campanie umanitara?
- Am ramas placut impresionat sa vad ca romanul intr-adevar la nevoie se cunoaste. Prin eforturile fiecaruia dintre cei care au vazut emisiunea si dramele copiilor din comuna Vartoape, judetul Teleorman, vom reusi sa refacem scoala puternic afectata de inundatii, pentru ca cei aproximativ 300 de elevi care invata aici sa aiba din nou conditii decente si igienice de invatat. Multumesc pe aceasta cale tuturor acelora care nu au ramas indiferenti in fata suferintei si in mod deosebit primarului comunei teleormanene, domnului Ilie Boboc, care a avut capacitatea sa tina vie speranta locuitorilor.
- Desi am aflat in cursul dialogului ca nu sunteti un om caruia sa ii placa conventionalul, totusi ati putea sa ne spuneti la sfarsitul acestui interviu care sunt planurile dumneavoastra de viitor?
- Ati remarcat bine, intr-adevar, ca nu imi plac anumite aspecte ale conventionalului si de aceea nu o sa va povestesc despre planuri de viitor, ci o sa mentionez inca o data ca politicienii nu sunt fiinte intangibile, iar eu personal voi sta la dispozitia cetatenilor ori de cate ori este necesar.
- Nu pot sa nu remarc, domnule Rares Manescu, ca aveti o predispozitie personala accentuata spre ceea ce reprezinta spiritul european de la inceput de mileniu 3, ma insel cumva?
- Nu, nu va inselati. Deputatul Rares Manescu prezinta o predispozitie accentuata catre spiritul european al mileniului 3, specifica intregii echipe de liberali din tara. (R.P.)