Cazul controversat al concesionarii perimetrelor petroliere din Marea Neagra catre firma canadiana Sterling Resources a intrat in vizorul DIICOT, acesta solicitand deja Comisiei de industrii toate documentele avute la dispozitie si, eventual, procesele verbale sau stenogramele discutiilor, a anuntat, vineri, la Galati, deputatul PD-L Mircea Toader.
"In premiera va spun ca afacerea Sterling, de fapt tot ceea ce s-a intamplat cu resursele minerale care se gasesc in platforma continentala a Marii Negre, este in vizorul DIICOT pentru infractiuni impotriva sigurantei nationale. DIICOT a solicitat Comisiei de industrii toate documentele avute la dispozitie si, eventual, procesele verbale ce se incheie sau stenogramele discutiilor, pentru a putea sa continue urmarirea penala, unde nu poate fi derogat de responsabilitate premierul, care a semnat ordonanta de urgenta si hotararea de guvern, avand o mare lacuna - nefiind avizat de Ministerul Justitiei", a declarat Mircea Toader.
Potrivit deputatului democrat liberal, pe 23 iunie, DIICOT a anuntat Comisia de industrii din Camera Deputatilor ca are dosarul penal 21DP/2009 privind cazul Sterling, comisia primind pe 30 iunie, chiar in timp ce finaliza raportul Sterling, o adresa prin care i s-a solicitat sa puna la dispozitie datele de care dispune in legatura cu aceasta problema.
Reamintim ca grupul parlamentar al PD-L a solicitat la inceputul lunii iulie inceperea urmaririi penale impotriva fostului premier Calin Popescu-Tariceanu, pe motiv ca a semnat o Hotarare de Guvern prin care zacamintele nationale puteau lua alta destinatie decat in interesul Romaniei.
Potrivit liderului grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal (PD-L) din Camera Deputatilor, Mircea Toader, s-a solicitat inceperea urmaririi penale impotriva fostului premier Calin Popescu-Tariceanu, avand in vedere rezultatul anchetei la nivelul Comisiei de industrie si servicii privind afacerea Sterling.
"In momentul cand s-a facut evaluarea oficiala transmisa catre Guvernul Tariceanu prin care Sterling a declarat ca au gasit efectiv in bazinul Marii Negre numai doua miliarde de metri cubi de gaz, iar in realitate au gasit opt miliarde. De asemenea, pe analiza tectonica avem cca 50 miliarde gaz si 174 milioane tone de titei. In aceste conditii, orice contract care duce la impartirea profitului in mod discriminatoriu, in conditiile in care Romania detine zacamantul, trebuie renegociat sau chiar anulat, tinand cont de consecintele juridice, iar cei vinovati sa fie trasi la raspundere", a spus deputatul PDL.
In solicitarea trimisa Biroului Permanent de liderul grupului parlamentar al PD-L, Mircea Toader, se solicita adoptarea urmaririi penale impotriva deputatului liberal Calin Popescu-Tariceanu pentru savarsirea infractiunilor de subminare a economiei nationale, prevazuta la articolul 165 din Codul Penal si de abuz in serviciu contra intereselor publice, prevazuta de articolul 248 din Codul penal prin incheierea acordului cu Sterling.
Cat priveste faptul ca fostul premier, Popescu Tariceanu, l-a actionat in judecata pentru cazul Sterling, Mircea Toader a declarat ca acesta face o confuzie intre responsabilitatea colectiva si cea personala. Toader zice ca solicitarea privind anchetarea cazului Sterling in comisia parlamentara a facut-o in numele grupului PD-L si nu a sa personal.
"Noi am solicitat anchetarea in numele grupului, deci eu nu am o responsabilitate personala, ci este vorba de o responsabilitate colectiva a grupului PD-L. Practic, si domnul Tariceanu recunoaste ca nu are nimic cu Mircea Toader, ci cu grupul, dar daca nu stie ca raspunderea colectiva nu exista in Codul penal, trebuie sa ii aduc eu aminte", a spus deputatul PD-L.