Sorin Marian Paveliu, deputat de Gorj, a initiat o campanie de strangere de semnaturi, in vederea demiterii directorului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, acuzat ca l-a mentinut in functie pe seful SRI Gorj, Ion Faget, despre care s-a stabilit ca a facut politie politica si dupa 1991.
Deputatul de Gorj Sorin Marian Paveliu a initiat printre colegii din Parlamentul Romaniei o campanie de strangere de semnaturi pentru demiterea actualului sef al Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte. Parlamentarul liberal, un bucurestean ales pe liste in circumscriptia Gorj, sustine ca a adunat deja cateva semnaturi de la colegii de partid care activeaza la Camera Deputatilor. Deputatul spera sa aiba sustinerea unui numar cat mai mare de colegi pentru a putea depune o sesizare la Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI. In urma unei astfel de sesizari facute de Sorin Paveliu in numele Grupului parlamentar al PNL, Serviciul Roman de Informatii a fost solicitat de catre Comisia parlamentara sa verifice activitatea sefului SRI Gorj, Ion Faget. Ancheta derulata de conducerea centrala a Serviciului Roman de Informatii a avut ca rezultat trecerea in rezerva a lui Ion Faget. Acesta era acuzat ca ar fi dispus in anul 1991 continuarea urmaririi medicului Dumitru Lita din Targu Jiu, suspectat de tradare nationala.
Radu Timofte, acuzat
Inainte de 1989, doctorul Lita a locuit cu familia in Maroc si apoi in Geneva, fiind trimis de statul roman sa lucreze la diferite institutii, in calitate de specialist in medicina muncii. Atunci si chiar dupa caderea comunismului, doctorul din Targu Jiu a fost urmarit in permanenta, dupa cum o arata documentul din 1991, extras din dosarul de la CNSAS al lui Dumitru Lita. Deputatul Paveliu considera ca actualul sef al Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, se face raspunzator de mentinerea in functie a unui subaltern care a facut politie politica si inainte de 1989 si chiar dupa 1990. "Am deschis aceasta lista de semnaturi. Stiu ca este greu, dar sistemul trebuie sa se curete de elementele vechiului regim politic si represiv. Este un inceput si trebuie sa continue aceasta schimbare. Cred ca Uniunea Europeana nu va asimila acest sistem, ci il va elimina. Radu Timofte trebuie demis din fruntea SRI, care reprezinta o institutie ce trebuie sa lucreze in virtutea unui statut si a unor principii care nu lezeaza drepturile fundamentale ale cetateanului", a declarat Sorin Marian Paveliu. De precizat ca fostul sef al SRI Gorj, Ion Faget, va beneficia de salarii compensatorii si se va alege, pe langa salariul de cadru didactic al Universitatii "Constantin Bracusi" din Targu Jiu, si cu o pensie de cateva zeci de milioane de lei.
Dumitru Lita vrea sa dea in judecata statul roman
Medicul gorjean Dumitru Lita vrea sa dea in judecata statul roman pentru acordarea de despagubiri, iar cu banii obtinuti intentioneaza sa deschida un institut de cercetare a crimelor comise de Securitate. Acesta vrea sa actioneze statul in judecata dupa ce va intra in posesia tuturor dosarelor personale intocmite de fosta Securitate. Medicul gorjean deja a contactat mai multi avocati pentru ducerea la indeplinire a acestui demers. El va sesiza si organismele de aparare a drepturilor omului si pe cele de combatere a criminalitatii.