Nastase il acuza pe Basescu ca a comentat ceea ce ar fi vrut sa fie scris in raportul de tara. Diversiune si tinte false, zice Nastase, prin care Basescu vrea sa acopere scandalurile Ridzi, Udrea, Placinta, ale fetelor si fratelui sau. Deputatul PSD afirma raspicat: "Basescu se fereste de procurori, nu Nastase de justitie. Basescu este de 5 ani la putere si tot eu sunt de vina", se intreaba retoric, dar pe buna dreptate deputatul social-democrat.
Iesirea lui Traian Basescu este o incercare de a acoperi scandalurile din jurul sau si al familiei sale cu tinte false, afirma deputatul PSD, Adrian Nastase pe blogul sau despre "barbatul de stat" capabil sa impresioneze "poate doar pe colegele sale carora a incercat azi sa le faca o favoare". Sub titlul, "Basescu, termina cu smecheriile", Nastase scrie ca raportul CE nu contine nicio referire la adresa sa, nu ii aduce niciun repros si ca aluziile "transparente" reclamate de presedinte referitoare la blocarea dosarului Nastase in Parlament sunt gresite. Parlamentarul PSD il acuza pe seful statului ca a "citit" din raportul de tara ceea ce ar fi vrut el sa fie scris in acest document si ca de fapt CE face referire la imixtiunile presedintiei in treburile justitiei.
Caracterizand discursul lui Traian Basescu, drept unul "golanesc", Nastase isi justifica reactia in numele "romanilor care vor merge, din nou, la vot, in toamna si care trebuie sa inteleaga riscul ca Romania sa mai ramana cinci ani sub conducerea unui personaj care actioneaza iresponsabil".
"Basescu, termina cu smecheriile! Asa am fost tentat sa comentez afirmatiile lui Basescu de joi. Sau sa spun, simplu, ca a fost un discurs golanesc. Nu am dorit insa sa intru in scenariul celui care ar trebui sa se ocupe, de fapt, de conducerea Romaniei, dar care a dorit, in realitate, sa schimbe agenda zilei, dandu-i o noua directie. Am preferat un raspuns serios. Nu pentru Basescu. El, oricum, nu intelege asa ceva. Ci pentru romanii care vor merge, din nou, la vot, in toamna si care trebuie sa inteleaga riscul ca Romania sa mai ramana cinci ani sub conducerea unui personaj care actioneaza iresponsabil", scrie Nastase.
"Nu mai repet ca dosarele mele sunt politice, fiind intocmite la comanda lui Basescu. Toate aceste detalii sunt cunoscute acum la Comisia Europeana. Tocmai de aceea, nu exista referiri la mine in ceea ce Comisia a publicat miercuri. Comisia nu a vrut sa fie complice cu Basescu in campania electorala. De aceea, Traian Basescu a spus, in direct, ceea ce ar fi vrut el sa scrie in raportul de tara, indiferent de ceea ce ar trebui sa fie interesul national. In raport nu exista niciun repros la adresa mea cu privire la blocarea justitiei. Dimpotriva, se fac referiri la imixtiuni in justitie, dar acestea nu cred ca pot fi facute de un simplu deputat, ci poate de cel care chiar conduce, cu o mana care a inceput sa cam tremure, sistemul", mai noteaza Nastase.
In opinia lui Nastase, interventia presedintelui de joi nu reprezinta altceva decat o incercare de a schimba temele de discutie de pe agenda publica pentru a acoperi scandalurile din jurul sau si al familiei sale cu tinte false. "In loc sa vorbeasca despre ce se intampla in jurul sau (amintesc doar trei stiri: dorinta de infiintare a comisiei de ancheta in cazul Udrea, urmarirea penala a dnei Ridzi si anchetarea de catre ANI a noului ministru, Placinta), era evidenta nevoia de o diversiune. Asta a facut cel care mai este, sper doar pentru cateva luni, presedintelele Romaniei. De 12 ori a rostit numele meu intr-un discurs referitor la raportul de tara, desi Comisia Europeana nu ma acuza de nimic", continua liderul PSD.
Nastase mai sustine ca Traian Basescu a fost cel care a incercat sa fie barbat, eventual barbat de stat, insa nu a reusit sa le impresioneze decat pe colegele din jurul sau, - gen Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi sau Luminitia Placinta. "Traian Basescu este cel care a incercat, in acesti ani sa fie barbat. Eventual barbat de stat. Pe mine nu m-a impresionat. Poate le-a impresionat pe colegele sale carora a incercat azi sa le faca o favoare. Insa, Traian Basescu nu mai reuseste de mult timp sa schimbe agenda publica", mai scrie Nastase.
Presedintele CN al PSD mai sustine ca nu s-a ascuns niciodata de justitie. "In Romania de azi, Traian Basescu este puterea, nu eu. Eu sunt in opozitie. Indiferent de ce crede Basescu. Eu nu ma ascund de justitie. Am deja un dosar in instanta. Nu ma feresc nici de procurorii DNA, desi stiu care este misiunea lor. Traian Basescu, in schimb, se fereste de procurori, in dosarul Flota, de ani de zile, ascunzandu-se in spatele unei imunitati absolute. De fapt, ca sa spunem lucrurilor pe nume, la ce asistam? La incercarea unui presedinte de a acoperi scadalurile din jurul sau si al familiei sale cu tinte false", continua fostul premier.
In ceea ce priveste dosarul mentionat de raportul CE drept restant, Nastase reitereaza ca acesta a fost votat, in august, anul trecut. "Doar un idiot ar mai putea spune acum ca acest este in Parlament. Acest , dupa votul Parlamentului, nu mai exista. S-a incercat un nou abuz politic, cerandu-se aplicarea retroactiva a unei decizii a Curtii Constitutionale, desi Constitutia stabileste explicit ca aceste decizii nu se aplica decat pentru viitor. Cei de la Comisia Europeana au inteles ca este vorba de un abuz", arata liderul social-democrat.
Deputatul PSD il face la randul sau, pe Trian Basescu direct responsabil pentru situatia din sistemul de justitie. "Dupa 5 ani de presedintie, in care a avut guvernul pe care si l-a dorit, a numit premierul precum si toti ministrii justitiei din acest timp, a avut procurorii pe care i-a vrut, anchetatorii si judecatorii pe care i-a vrut, si-a pus sef la DNA si la Parchet pe cine a vrut, la fel la serviciile secrete, in care a numit ministrii cei mai importanti si in care a dominat tot ce inseamna zona de putere din Romania, Traian Basescu vine acum public si spune ca vinovat sunt eu pentru ceea ce se intampla cu justitia din Romania. Au trecut 5 ani. Eu sunt in opozitie, iar el e la putere. Si tot eu sunt de vina?", se intreaba retoric Nastase, caruia seful statului i-a certut ieri sa fie "barbat politic" si sa nu se mai ascunda dupa Parlament de procurori deoarece face rau Romaniei.