Presa informeaza ca liberalul Eugen Nicolaescu a declarat, la "100%": "Periodic sunt contactat de colegi din PDL care imi spun ca s-au saturat sa ii conduca Basescu".
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat, la emisiunea "100%", ca in ultimele 2-3 luni a inceput sa fie contactat periodic de membri ai PDL care ii spun ca vor sa termine cu Emil Boc si s-au saturat sa fie condusi de Basescu. "Cred ca PDL are nevoie de o clarificare interna in primul rand. Acolo s-au luat decizii gresite si cineva trebuie sa plateasca pentru ele", a spus Nicolaescu.
Puteti citi in continuare cele mai importante declaratii ale deputatului PNL Eugen Nicolaescu la emisiunea "100%".
• Avem astazi foarte clare cateva lucruri. Mai intai, bugetele sunt complet date peste cap, nu numai la noi ci in toate tarile. Apoi, avem tendinta sa facem reduceri de peste tot dar nu stim cum sa producem. In al treilea rand, exista o mare neincredere in politicieni si institutii care ne impiedica poate sa gasim acei oameni care sa rezolve problemele.
• Putem sa facem reforme si restructurari dar nu cosmetizari, ci reforme dure sau sa facem inflatie si sa tiparim moneda. Avem de optat intre aceste doua variante, dar nimeni dintre cei care au decizie nu stiu care ar fi cea mai buna.
• Imi pare rau ca acum, cand suntem tara UE, parca traim mai rau decat inainte de 1989. Este o impresie cred eu, dar sunt oameni saraci mai multi decat atunci. Statul nu poate produce prosperitate din care sa sustina un program social. Statul acesta doar blocheaza si ia mita pe toate canalale.

Legea functionarului public trebuie sa devina o lege care nu se mai modifica de la o guvernare la alta"

• Daca politicile sunt proaste, institutiile merg prost. Poti sa ai politici bune dar sa le aplici prost.
• Cand am fost numit ministru, premierul mi-a spus ca vrea sa se vada ca se fac si investitii in Ministerul Sanatatii. Directia de Investitii am descoperit ca era compusa dintr-un om. M-am chinuit un an de zile sa fac directie de investitii. Trebuie sa faci organigrama, sa iti aprobe hotarare de guvern, sa faci concursuri de angajare. Salariile sunt mici, nu vin multi oameni. M-am chinuit un an de zile. Din 14 persoane, am angajat 3, doar atatia au venit.
• Cand eram eu ministru, directorii de spitale s-au schimbat pe concursuri. Directorii care au luat concursul in 2006, dintre care unii au fost sprijiniti de PD - am aflat ulterior - nu au fost schimbati dupa ce a plecat PD de la guvernare.
• Legea functionarului public trebuie sa devina o lege care nu se mai modifica de la o guvernare la alta, prin consensul tuturor partidelor. Astfel se rezolva problema politizarii.
• Eu am intrat in politica in 1997, in perioada in care Valeriu Stoica era prim-vicepresedinte al PNL, dar conducea practic partidul. Il cunosc bine si dansul ma cunoaste bine pe mine.

" Sunt suparat pe cei de la PDL, noi avem un document numit Statul liberal. A doua modernizare a Romaniei "

• Eu cred ca in PNL nu exista delict de opinie. Nu am simtit-o pe pielea mea. Este de notorietate ca eu nu l-am sustinut pe actualul presedinte al partidului, nu l-am votat. Eu eram de parere ca partidul trebuia sa fie condus in continuare de Calin Popescu Tariceanu. Cred la fel si astazi.
• Este o strategie nefireasca pentru PNL sa se apropie de PSD. Dreapta ar trebui sa fie puternica si unita, mie mi se pare o chestie de normalitate. Daca ne raportam strict la PDL, care se revendica de la dreapta, ar trebui sa fie niste discutii despre care sunt viziunile acestui partid care sunt de dreapta.
• Cred ca este o problema ca nu mai avem mesaje serioase pentru electoratul de dreapta, sunt diluate. Pentru ca am intrat intr-o concurenta cu PSD-ul pe principiul care da mai mult.
• Sunt suparat pe cei de la PDL pentru ca ne-au spus ca noi nu avem hartii care sa arate ca noi sprijinim politicile de dreapta. Dar pe site-ul nostru exista de doua luni un document numit "Statul liberal. A doua modernizare a Romaniei" care transpune politici de dreapta.

"Cred ca PDL are nevoie de o clarificare interna in primul rand"

• Cred ca in ultima perioada, Crin Antonescu a lasat porti deschise pentru o clarificare cu PDL. Mi-e ca este putin cam tarziu. Mai este un an si jumatate pana la alegeri. Nu s-a facut nimic pe reforma Constitutiei, nimic pe legea electorala.
• Acesta este cel mai slab Parlament pe care l-a avut Romania vreodata. Sunt parlamentari care nu stiu ce cauta acolo, acum dupa doi ani de zile, nu stiu inca nici acum cum se citeste un text de lege.
• Am sa fac o marturisire. De doua- trei luni de zile, periodic sunt contactat de colegi din PDL care fac parte din diverse grupari sau tendinte din partid. Dar mesajul lor este intotdeauna acelasi, anume ca trebuie sa termine cu Boc si noi ar trebui sa mergem cu ei. Altii spun ca s-au cam saturat sa ii conduca Basescu si ca ar trebui o despartire de Basescu si grupul lui.
• Cred ca PDL are nevoie de o clarificare interna in primul rand. Acolo s-au luat decizii gresite si cineva trebuie sa plateasca pentru ele. Pentru PDL-ul care vrea sa iasa de sub tutela si vrea sa faca ceva solid, ar trebui sa renunte la niste persoane - una, doua, patru, noua - iar Alianta D.A. poate fi din nou o solutie.

"Atata vreme cat PDL va raspunde 100% la comenzile lui Traian Basescu, nu este posibila o apropiere"

• Penitenta pe care o facem de doi ani sub aceasta putere cred ca ne spala toate pacatele. Nu opozitia este grea, cand puterea este aroganta si nesimtita este greu. Multa vreme am crezut ca perioada guvernarii PSD - Adrian Nastase este cea mai grea si urata. Trebuia sa mergem sa ne rugam de cei la PRM ca sa depunem o motiune de cenzura pentru ca nu aveam voturi destule. Desi noi ii uram. Acum, insa, este mai rau decat oricand. Sa vezi ca sunt 90 de parlamentari in sala si sa ti se spuna ca erau 170 si apoi sa ni se spuna dar ce ne intereseaza, nu era asa si pe vremea lui Bogdan Olteanu? Bun, poate ca s-a intamplat si atunci dar ei nu au reclamat-o. Noi am reclamat-o.
• Atata vreme cat PDL va raspunde 100% la comenzile lui Traian Basescu, nu este posibila o apropiere. Doar atunci cand va da dovada de o anumita independenta. Ar putea cred sa aiba o conducere colegiala, unita, care sa faca un baraj in fata lui Basescu si sa ii spuna ca anumite chestiuni nu pot fi asa cum vrea el pentru ca fac obiectul negocierilor cu PNL de pilda.
• Traian Basescu era total altul la inceputurile Aliantei D.A.
• Din 2001 pana in 2004, Adrian Nastase si PSD au incercat destructurarea PD-ului. Asta a facut si Basescu si PDL cu noi dupa 2004. Increderea se pierde usor si se castiga foarte greu.
• Eu cred ca actualul presedinte al PNL este un bun comunicator si cred ca PNL care nu a avut lideri charismatici pana acum se confrunta cu aceasta situatie, sa aiba un lider bun comunicator care poate sa fie o locomotiva. Nu stiu daca aceasta este o solutie.
• Poate ca drumul cel mai important este sa iesim pe piata politica cu mesajele noastre liberale importante.