Deputatii au lucrat ieri mai bine de patru ore pentru a finaliza problemele inscrise pe ordinea de zi. Ei au parasit in mare graba sala de sedinta, dupa ce au dezbatut 40 de proiecte legislative si au dat votul final.
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Dan Rusanu, care a condus lucrarile plenului, a reusit ieri, chiar daca a starnit reactii adverse, sa termine lucrarile parlamentare, programate pentru intreaga zi, inainte de ora 14.00. Cu toate ca sedinta de plen a inceput cu aproape 120 de deputati, acestia au reusit sa se adune si sa constituie cvorumul pana la ora 13.00, cand s-au dat voturile finale. La sectiunea proiecte de lege propuse pentru respingere, Dan Rusanu a inceput sa citeasca foarte repede proiectele, iar deputatii au fost de acord, in mare parte, cu respingerea proiectelor. Singurele obiectii le-au avut deputatii PRM, care au fost impotriva respingerii catorva proiecte, dar fara a intruni un numar semnificativ de voturi. In timpul votului final, prin incurcarea ordinii de zi, unele proiecte au fost votate de cate doua ori si au inregistrat scoruri diferite. Tot la votul final, proiectul de lege privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist si xenofob a fost retrimis la Comisia Juridica, pe motivul ca nu se stie ce se voteaza. La acest mod de desfasurare a sedintei au protestat viceliderul Grupului Parlamentar UDMR, Arpad Marton, si deputatul PRM, Marcu Tudor. Cu privire la brambureala creata de prezidiu, Marcu Tudor a subliniat ca nu ii alearga nimeni pe deputati si ca Rusanu ar trebui sa-i lase sa inteleaga ce voteaza.
In sedinta de ieri a plenului au au fost dezbatute 40 de proiecte legislative si 13 proiecte au primit votul final. Astfel, au fost aprobate proiectele de lege privind evaziunea fiscala, proiectul de lege cu privire la bunurile ce i-au apartinut regelui Mihai si a trecut si proiectul de lege pentru organizarea si functionarea SRR si SRTV.
Tot ieri, au fost prezentate de Comisia pentru validare demisiile deputatei PSD Dorina Mihailescu si a deputatului democrat de Dambovita, Octavian Claudiu Radu, care a fost inlocuit, conform listelor de supleanti, de Monica Mihaela Stirbu de la PNL.