Puterea si Opozitia s-au contrat pe un amendament la legea Educatiei care prevedea ca geografia si istoria romanilor sa se predea in limba romana. O parte din pedelisti au fraternizat cu liberalii ai pesediatii. Sedinta s-a suspendat pentru consultari timp de 40 de minute.
Spiritele s-au incins usor astazi in plenul Camerei Deputatilor, acolo unde se discuta; legea Educatiei. Dupa ore in sir in care s-au certat pe proceduri, deputatii si-au gasit apoi un nou subiect, disputat si in comisii: predarea istoriei si geografiei in limba minoritatilor nationale sustinuta de Putere, dar infirmata printr-un amendament admis in Comisia de Educaţie, care prevedea ca cele doua materii vor fi invatate in limba romana.
"De dragul de a nu-si pierde partenerii de guvernare, PDL a renuntat la a apara interesul national", a acuzat fostul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei.
Cezar Preda l-a pus la punct pe Adomnitei: "Ii reprosez fostului ministru al Educatiei folosirea unor cuvinte care nu isi au rostul: ciolan, imparteala. Lasati copiii romani de nationalitate maghiara sa invete de drag, chiar si asa mai stalcind-o usor. Sunt mai curati decat cei care vin la microfon si stalcesc limba romana".
Fostul ministru a precizat: "Este im interesul acestor copii sa stapaneasca limba romana mai bine. Nu stiu cum se spune la ciolan in maghiara. Sa vina parlamentarii PDL din Ardeal cum apara interesul romanilor", a replicat Adomnitei.
Pedelistul Doru Opriscan s-a scuturat si el de pe haine de predarea istoriei si geografiei in maghiara.
"Nu ma pot duce in Targu-Mures votand contra unui asemenea amendament". Pesedistul Matei Bratianu si-a evocat amintirile din tinerete. Mai precis vizitele la Tusnad.