Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputatilor se va reuni, miercuri, incepand cu ora 10.00, inaintea sesiunii extraordinare, pentru a stabili cum vor vota deputatii social-democrati in privinta solicitarilor DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazurile Nastase si Mitrea.
"Maine (miercuri - n.r.), la ora 10.00, este convocata sedinta grupului, asa cum facem de obicei, pentru a stabili care va fi votul nostru", a precizat purtatorul de cuvant al grupului PSD din Camera, deputatul Bogdan Niculescu Duvaz, care a aratat ca "va exista o discutie" in ceea ce priveste acest subiect.
"Discutia" de miercuri din cadrul grupului parlamentar va lua in calcul o serie de elemente: apropierea alegerilor parlamentare si semnalul prost dat catre electorat in cazul in care s-ar decide sa se voteze impotriva inceperii urmarii penale, presiunea exercitata de alte grupuri parlamentare, care au declarat deja ca se vor pronunta "pentru" inceperea urmarii penale si, nu in ultimul rand, solicitarea expresa facuta propriilor colegi de Miron Mitrea de a aproba inceperea urmarii penale in cazul sau, altminteri urmand sa demisioneze din Parlament.
PSD nu a luat, inca, la nivelul conducerii centrale, o decizie in privinta votului deputatilor sai, lasand ca hotararea sa vina in urma discutiei de miercuri din cadrul grupului parlamentar.
Deocamdata, singurul lucru impus de conducerea partidului este prezenta deputatilor PSD la sedinta Camerei. In acest sens s-a pronuntat presedintele partidului, Mircea Geoana, care a anuntat ca prezenta este "obligatorie", ca doar cazurile care privesc starea de sanatate vor fi scuzate si ca de participarea la sedinta extraordinara de miercuri depinde candidatura la un nou mandat. "Prezenta este obligatorie. Este un criteriu de evaluare pentru o eventuala candidatura la un nou mandat", a subliniat Geoana, luni, dupa sedinta BPN.
Pana in prezent, daca Miron Mitrea s-a pronuntat clar in ce priveste votul de miercuri, solicitand aprobarea inceperii urmarii penale, Adrian Nastase a incriminat "orchestrarea politica" a dosarelor, in spatele careia s-ar afla seful statului, Traian Basescu.

De asemenea, Comisia juridica a Camerei a lasat la latitudinea plenului decizia in cazul lui Miron Mitrea, in timp ce in privinta lui Adrian Nastase s-a pronuntat clar impotriva avizarii inceperii urmaririi penale.
Sedinta extraordinara a Camerei din 13 august are loc in urma solicitarii sefului statului, care a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare pentru remedierea deficientelor evocate de Raportul pe Justitie al Comisiei Europene.