Nimic nu-i poate convinge pe pesedisti sa-si scoata la iveala averile agonisite in cei 11 ani de profitabile mandate. Hotarati sa lupte pana la capat, deputatii fostului partid de guvernamant s-au opus din rasputeri si ieri adoptarii proiectului de modificare a declaratiilor de avere si de interese reusind sa amane nu numai votul final dar si sa intarzie nepermis de mult adoptarea unicului articol al ordonantei in cauza. Mijloacele folosite: contestarea unor detalii procedurale, solicitarea mai multor pauze de consultari si chiar solicitarea sistarii sedintei de plen. Ramasi fara Adrian Nastase la carma (in agenda caruia figura intalnirea cu o delegatie pakistaneza) si parasiti de alesii PSD-isti (care au refuzat sa mai ramana in plen dupa ora 12.30 pe motiv ca "timpul sedintei a expirat”), deputatii coalitiei aflate la putere au reusit sa voteze ordonanta pe articole, in forma propusa de Guvern. Cum insa nu s-a convenit asupra modului de votare - alt prilej de cearta din moment ce reprezentantii coalitiei guvernamentale doresc vot nominal iar cei ai PSD obisnuitul vot la gramada - ordonanta nu a primit tot ieri si votul final. Inca de pe acum, ca urmare a anuntului facut de Augustin Bolcas, se stie ca PPRM nu va vota in favoarea ordonantei. Considerentele sunt insa diferite de cele ale PSD-lui, tot Bolcas precizand ca PPRM este de acord cu "largirea cadrului declaratiilor de avere” dar nu admite ca modificarile sa fie facute prin intermediul unei ordonante de urgenta, aceasta metoda incalcand cadrul constitutional normal.
Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese!

Pana sa-l adopte macar pe articole, sustinatorii proiectului guvernamental au fost literalmente bombardati de valul de critici social-democrate, conform carora modificarile aduse declaratiilor de avere si de interese sunt pline de "incoerente” si "inadvertente”, textul este "imperfect”, modificarea "nu reprezinta mare lucru in lupta impotriva coruptiei”. Deoarece pledoaria lor nu a reusit sa-i dovedeasca pe adversari, PSD-istii au tot cerut, din timp in timp, pauze de consultari - total inutile de altfel atata vreme cat formulele convenite intre liderii de grupuri parlamentare erau contestate de social-democrati in plen. Cum nici acesta strategie nu a dat roadele scontate, PSD-istii au parasit pur si simplu sala plenului la 12.30 trecute fix, sustinand sus si tare ca orele afectate sedintei s-au scurs. Siderati de comportamentul colegilor social-democrati, democratii si liberalii au constatat, in mod public, ca PSD-istii "trag de timp in mod inabil” si chiar au evocat eficienta demonstrata, pe vremuri, de fostul partid de guvernare atunci cand nu dorea adoptarea vreunei legi: "In vechiul Parlament eram obisnuiti cu metode mult mai subtile”. Mai mult, deoarece Victor Ponta a luat-o si el pe urmele partidului parasindu-si locul din prezidiu (ocupat in calitate de secretar de sedinta), liberalul Titus Gheorghioff a propus ca tanarul PSD-ist sa fie judecat de Comisia de disciplina si Imunitati in vederea revocarii sale din functia de secretar al Biroului permanent. Mai pragmatic si dornic sa completeze pe loc prezidiul, democratul Ioan Oltean a sugerat readucerea lui Ponta "cu forta”. Ponta a scapat insa de arcanul pregatit de PD-isti datorita PPRM-istului Petre Popeanga, care a propus sa-l inlocuiasca in prezidiu. De asemenea, este demn de semnalat si cazul a patru PSD-isti rebeli care nu s-au conformat indicatiilor de partid si au ramas in sala pana la sfarsitul sedintei - Dan Iosif, Marian Saniuta, Mihail Sireteanu si Mihai Apostolache. Cei patru s-au abtinut in momentul supunerii la vot a unicului articol al ordonantei cu bucluc. Cert este ca sicanele facute de PSD au amanat adoptarea ordonantei cu o saptamana, votul final fiind acum programat pentru saptamana viitoare.

Lui Nastase i se falfaie de recomandarile americanilor

Cu toate recomandarile proaspat facute de americani, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, nu a ridicat nici macar un deget in favoarea ordonatei - ba din contra. Dispus oricand sa-si lase ouale numarate in public, Nastase a fost cuprins de un brusc acces de pudicitate atunci cand a fost vorba sa-si enumere, in declaratia de avere, imobilele, colectiile de arta, bijuteriile si gainile oplosite in curtea de la Cornu. Deloc dornic sa se laude cu succesele sale imobiliare si financiare, Nastase a atatat cum a putut spiritele deputatesti utilizand cand ironia -"urmaresc cu admiratie argumentele aduse de colegii mei” - cand mustrarea cu iz comunist: "Sa ne prefacem, precum intr-un concurs de pionieri, cine lupta mai tare impotriva coruptiei mi se pare jenant pentru Parlamentul Romaniei”. Dupa aceste memorabile interventii, Nastase s-a retras fiind inlocuit la conducerea sedintei de liberalul Dan Radu Rusanu.