Deputatii PSD au incercat ieri din rasputeri sa amane, prin toate mijloacele posibile, procedurale si neprocedurale, votarea textului ordonantei privind declaratiile de avere, dar - in cele din urma - reprezentantii coalitiei au adoptat, pe articole, varianta Guvernului.

Deputatii Grupului Parlametar PSD au parasit Sala de sedinta a Plenului Camerei, dupa ce au incercat sa amane trecerea la votul respingerii variantei Senatului la OU
nr. 14/2005. In sala au mai ramas, din principiu sau din neatentie, cinci membri ai PSD care s-au abtinut de la vot. Dezbaterile privind raportul Comisiei Juridice cu privire la textul declaratiilor de avere au inceput prin exprimarea punctelor de vedere ale liderilor de grup. Astfel, liderul grupului PPRM, Lucian Bolcas, a sustinut vehement ca formatiunea sa nu va vota legea, fiind neconstitutionala. Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a precizat ca proiectul este “incoerent“ si lasa marje de interpretare. Deputatii grupurilor PNL, PD si ai Partidului Conservator au subliniat ca vor vota legea, pentru o mai buna transparenta, si vor propune votul nominal. La randul sau, liderul Grupului UDMR Arpad Marton a declarat ca formatiunea sa politica nu este de acord cu procedura proiectului, propunand modificarea textului legii “intr-un moment mai linistit“.
Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a intrerupt dezbaterile pentru a “recentra“ discutiile de pe palierul coruptiei pe palierul modificarilor aduse de Senat proiectului depus de Executiv. Nastase a subliniat ca i se pare penibil ca anexa disputata sa reprezinte “ultimul strigat al luptei anticoruptie“. “Discutia de astazi este o discutie doar amuzanta si poate pentru presa, din moment ce toate obligatiile decurgand din ordonanta s-au postulat deja prin depunerea declaratiilor. Nu-mi dau seama de unde atata entuziasm pentru votul asupra acestei legi acum, care nu mai poate sa schimbe cu absolut nimic lucrurile“, a spus Nastase.
El i-a invitat pe parlamentari sa-si faca datoria cu “inteligenta si gandind pe termen lung“ si a intrerupt dezbaterea pentru votul final.

Indisciplinatul Ponta

Dupa o jumatate de ora de consultari pentru revenirea la dezbaterea proiectului de lege, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a incercat sa evite votarea invocand retrimiterea proiectului la Comisia Juridica. Apoi secretarul de sedinta, Vicor Ponta, a subliniat ca nu s-a hotarat in Biroul Permanent, intrunit ieri, votarea proiectului de lege. El a precizat ca pleaca, intrucat sedinta se terminase si nici membrii grupului sau parlamentar (PSD) nu mai erau in sala. Deoarece Ponta nu a mai raspuns somatiilor lui Bolcas si ale Chestorului Ioan Oltean, Secretarul de sedinta Titu Gheorghiof a declarat ca va transmite Comisiei de Disciplina cazul Ponta, in vederea revocarii din functie.
Cu toate interventiile deputatilor PSD, plenul Camerei Deputatilor a votat ieri raportul propus de Comisia Juridica pentru proiectul de lege cu privire la formularele declaratiilor de avere. Astfel, deputatii - in absenta celor ai PSD - au votat cu 142 de voturi “pentru“, 33 de voturi “impotriva“ si patru abtineri articolul unic al comisiei prin care se resping modificarile aduse de Senat, sustinand varianta initiala. Vice-presedintele Camerei, Dan Rusanu, care a prezidat a doua parte a dezbaterii, a precizat ca votul final se va da martea viitoare.