Deputatii au adoptat ieri, cu 177 de voturi "pentru", 39 "impotriva" si doua abtineri, ordonanta Guvernului prin care se modifica "Legea Ticu" privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica.
Pentru ordonanta au votat favorabil deputatii din partidele Coalitiei de guvernamant, majoritatea social-democratilor si cei apartinand grupului minoritatilor nationale, iar impotriva s-au pronuntat, din nou, majoritatea deputatilor PRM si o parte dintre cei ai PSD. Dupa votul final, deputatul PSD Ion Stan a explicat optiunea sa negativa prin faptul ca avalansa de acte normative lansate de Guvernul Tariceanu nu face altceva dcat sa creeze "institutii peste institutii care se vor calca pe picioare".
Stan sustine ca de fapt este vorba de o batalie, care se duce "intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria" si din care poporul nu are nimic de castigat. Potrivit ordonantei, agentii fostei Securitati sunt acele "persoane care, avand calitatea de lucrator operativ de securitate sau de militie in perioada 1945-1989, au desfasurat activitati de politie politica".
Pe de alta parte, colaboratorii sunt cei care au furnizat sau au inlesnit transmiterea de informatii prin care denuntau activitati sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist".