Intr-o declaratie politica sustinuta in plenul Parlamentului, deputata liberala Cristina Pocora pledeaza contra prezentei violentei verbale si fizice in programele destinate copiilor.
"Poate ca unii dintre dumneavoastra zambiti acum crezand ca tema este puerila sau poate ca altii au devenit putin melancolici cu gandul la desenele animate care v-au umplut copilaria de bucurie! Alaturi de parinti, de prietenii si de gradinita si scoala, televizorul are un rol extrem de important in educarea micutilor. Iar, cum desenele animate sunt preferatele pustanilor, este evident ca acestea influenteaza, uneori brutal chiar, viitorul copiilor nostri", afirma Pocora, intr-o declaratie politica postata si pe blogul personal.
Deputatul liberal atrage atentia asupra cresterii alarmante a violentei in programele pentru copii: "Vreau sa atrag atentia asupra nivelului violentei din aceste emisiuni, un nivel extrem de ridicat, care a atins, cu adevarat cote alarmante. De exemplu, potrivit studiului "Masurarea gradului de violenta prezent in programele audiovizualului romanesc", pe Cartoon Network, unul dintre posturile tv preferate de copii, durata violentei prezente in emisiuni a crescut, intre 2004 si 2008, de peste patru ori. In 2008, peste 22 de minute dintr-o ora de desene animate, adica mai bine de o treime, contineau violenta! In plus, ganditi-va ca nu exista date statistici pe 2009, dar trendul este evident ascendent, asa ca, in prezent, gradul violentei din desene animate ar putea fi mult mai mare".
"Micutii dumneavoastra invata sa loveasca, micutii dumneavoastra invata sa fie rai cu prietenii, micutii dumneavoastra invata sa injure din... desene animate. Din acele desene cu monstri, cu roboti sau cu personaje mult mai putin cizelate decat erau odinioara", adauga aceasta.
Pocora vrea alt gen de desene animate: Mickey Mouse, Minnie, Pluto - in general, povesti si de eroi care nu promoveaza violenta.
Aceasta lanseaza si un apel catre Consiliul National al Audiovizualului: "Pot cere Consiliului National al Audio-vizualului, singurul organism cu atributii in controlul continutului emisiunilor tv, sa ne ajute copiii! Dragi membri CNA, va rog ca, impreuna, sa gasim solutii pentru a ne feri copiii de violenta din desene animate! Este o violenta total gratuita pe care noi trebuie sa o eliminam sau macar sa o diminuam!"