Comisiile pentru drepturile omului si egalitate de sanse din Senat au avizat favorabil, miercuri, propunerea legislativa initiata de catre deputatul PDL Silviu Prigoana prin care denumirea "rom" este inlocuita cu "tigan".
Potrivit initiativei legislative, care a primit un raport favorabil din partea membrilor celor doua comisii, cu zece voturi "pentru" si trei voturi "impotriva", in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoanele de etnie roma/tiganeasca denumirea utilizata va fi cea de tigan/tiganca.


Termenul "rom" genereaza confuzie pe plan international

In initiativa legislativa a deputatului democrat-liberal se mai arata ca atribuirea de conotatii negative la folosirea cuvantului este interzisa.
Deputatul motiveaza necesitatea unei astfel de legi prin faptul ca termenul "rom" genereaza confuzie pe plan international.
"Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie. Ei fac o asociere fireasca (si justa!) intre terminatia -ia / -(an)ia si tara (= natiunea ei) care are aceasta particula: Britania = brit + ania = "tara britilor, a englezilor"; Mauretania = maur + (et)ania = "tara maurilor", deci Romania = rom + ania = "tara romilor". E incorect. Se creeaza o falsa directionare", sustine Prigoana in motivatia propunerii legislative, transite MEDIAFAX.
Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si Comisiei pentru egalitatea de sanse, intrunite in sedinta comuna, au adoptat, cu sapte voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si o abtinere, un amendament al presedintelui Comisiei pentru egalitatea de sanse, Olguta Vasilescu (PSD), potrivit caruia atribuirea de conotatii negative la folosirea cuvantului "tigan" ar urma sa fie sanctionata conform legislatiei in vigoare.
Propunerea legislativa privind terminologia oficiala utilizata pentru etnia tiganilor va fi dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.