Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ieri ca, daca se va initia o restructurare guvernamentala, "ar fi corect" ca un ministru sa provina din PLD, desi sansele de realizare a acestei numiri sunt mici din cauza "atitudinii subiective" a PNL.
"PD a planificat o reuniune pentru a anunta strategia de postaderare. Dar trebuie precizat ca fiecare formatiune a Aliantei lucreaza la anumite optiuni in acest sens: si PD si PNL. Apoi ne vom armoniza in Alianta si cu PLD, dupa care vom supune unei dezbateri publice strategia noastra postaderare", a declarat vineri pentru Mediafax Videanu. Liderul PD a aratat ca "ar fi ideal ca in urma analizei concretizate in strategia postaderare sa se initieze si o restructurare guvernamentala". El a spus ca ar fi corect ca, daca s-ar face o restructurare guvernamentala, unul dintre posibilii viitori ministri sa fie din PLD. "In mod normal asa ar fi corect, dar sansele sunt mici, datorita atitudinii PNL, care este subiectiv, evident. Poate ca si noi am fi facut la fel in locul lor, daca era sa se fi rupt o aripa din PD. Dar noi incercam sa pastram un echilibru intre ei", a spus Videanu. El a sustinut ca democratii si liberal-democratii au "cam aceleasi optiuni" in privinta programului de guvernare, la care au lucrat inclusiv reprezentantii PLD.

PLD, absorbit de PD?

Totodata, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ieri ca PLD va intra la guvernare doar daca va fi absorbit de PD. "Ca PD incurajeaza niste oameni lipsiti de caracter nu e de mirare, pentru ca se stie: cine se aseamana se aduna", a declarat Hasotti in replica la afirmatiile presedintelui executiv al PD, Adriean Videanu. In viziunea PNL, PLD poate intra la guvernare doar daca va face o fuziune prin absorbtie cu democratii. "PLD poate intra la guvernare doar daca sunt absorbiti de nasii lor de la PD, ceea ce le si doresc", a mai spus Hasotti.
Presedintele provizoriu al PLD, Theodor Stolojan, a declarat la randul lui ca actualul Guvern nu mai are majoritate si este nevoit sa recurga la compromisuri majore pentru a-si impune legile in Parlament. "Nu putem fi de acord cu asta, dorim alegeri anticipate", a adaugat liderul PLD, explicand ca in situatia actuala se pot intampla doua lucruri: fie alegeri anticipate, fie restructurare. "Nu suntem interesati in a participa la un Guvern condus de domnul Tariceanu si de grupul restrans din jurul sau. Daca, in urma restructurarii, conform noului algoritm, Guvernul va fi condus de o persoana din PD, atunci vom lua in considerare posibilitatea de a colabora", a mai spus Stolojan.