In cadrul unei emisiuni televizate, presedintele PD, Emil Boc, a afirmat ca, in cazul intoarcerii presedintelui Basescu la Cotroceni, partidul pe care-l conduce va initia negocieri cu toate partidele de pe esichierul politic in vederea realizarii propunerile avansate de Traian Basescu, referitoare la introducerea votului uninominal, reducerea numarului de parlamentari, acordarea a 6% din PIB pentru educatie, reforma sistemului sanitar. Boc a tinut sa precizeze ca formularea folosita pentru a desemna negocierea, "asezarea la masa" exclude o posibila guvernare comuna, deoarece in programul politic al democratilor este prevazuta expres interzicerea colaborarii cu PSD, cel putin pentru perioada urmatoare, pana in 2008.
"Noi am primit in 2004 un mandat prin care sa guvernam impreuna cu liberalii. Am ramas fideli principiilor noastre. Acum suntem in Opozitie. Cetatenii vor da un alt mandat prin care sa conducem legitim Romania", a explicat Boc. Ideea reconcilierii lansata de Boc nu constituie insa nicio surpriza, deoarece presedintele suspendat Traian Basescu declarase cu o zi inainte, la acelasi post de televiziune, ca are convingerea ca, in eventualitatea in care va castiga referendumul din 19 mai, va reusi o negociere cu o majoritate parlamentara "pentru prioritatile Romaniei". "Am convingerea ca voi reusi o negociere cu o majoritate parlamentara. Majoritatea pentru prioritatile Romaniei, trebuie sa gasim o formula", a spus Basescu, fara a mentiona cu cine va negocia.
Potrivit presedintelui, rolul acestei majoritati ar consta in contributia la procesul de reforma politica prin introducerea votului uninominal si prin adoptarea legii lustratiei, fara de care, in opinia sa, condamnarea comunismului si predarea dosarelor Securitatii catre CNSAS raman fara finalitate.

Geoana: Reconcilierea - o intoxicare

Pe de alta parte insa, presedintele PSD, Mircea Geoana, a negat speculatiile vehiculate in mass-media ce vizeaza o intelegere PSD -PD, in vederea crearii unei noi majoritati parlamentare, declarand totodata ca PD trebuie mai intai sa se descotoroseasca de propriii oligarhi.
Geoana a catalogat informatiile ca fiind false si a afirmat ca ele fac parte dintr-un "plan de intoxicare" al staffului presedintelui suspendat, al carui scop vizeaza demobilizarea electoratului favorabil demiterii lui Basescu. "Ei vor sa spuna ca daca tot vin PD si PSD la guvernare, ce rost mai are sa venim la vot?", a precizat el. Referitor la o posibila negociere intre cele doua partide in vederea realizarii consensului politic mentionat de presedintele suspendat, Geoana a declarat ca "nu este nevoie de Traian Basescu" pentru a face o majoritate parlamentara care sa accepte votul uninominal, modificarea Constitutiei si alte masuri de reforma politica.
"Din punctul nostru de vedere, orice partid care doreste sa contribuie este binevenit in aceste proiecte punctuale. PD are nevoie de o reforma interna, trebuie sa se descotoroseasca de propriii oligarhi. Noi nu suntem convinsi nicio secunda ca Traian Basescu va invata ceva", a spus Geoana. In privinta oligarhilor PD, Geoana a evitat sa faca nominalizari, dar a indicat pentru identificare democratii din Top 100 al averilor din Romania.
"Deschideti Top 100 averi si veti vedea oameni cu averi cumulate de peste 1 miliard de euro, facute din politica. Sa ne dea ei lectii de reforma politica (...), lectii de morala? Ei sa isi faca reforma in propria ograda", a adaugat el. Presedintele PSD a mai spus ca, dupa 19 mai, se vor demara intr-adevar negocieri, dar numai "intre partidele responsabile", PSD nefiind interesat de negocieri "cu unii care au alt plan".
"Suntem interesati de orice partid de buna-credinta, dar cei de la PD si Traian Basescu nu sunt de buna- credinta. Ideea unei negocieri intre PSD si PD este complet falsa. Suntem dispusi la negocieri cu partidele parlamentare, dar adevaratul plan este escaladarea violentei si riscam ca dupa 19 mai sa inceapa adevarata criza", a afirmat el.