In aceasta perioada, filiala Constanta a Partidului Romania Mare pregateste adunarile de bilant la comune, orase si municipii, organizate conform statutului o data la 2 ani. Cu aceasta ocazie vor fi alesi noi presedinti la organizatiile care nu au avut rezultate bune la locale, ca de exemplu la Cobadin, Ciocarlia, Castelu, Ghindaresti, Ostrov, Oltina, si vor fi desemnati candidatii pentru alegerile din 2008. La sfarsitul lunii, in cadrul plenarei de la organizatia constanteana, se va aproba strategia campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. In contextul intensei crize politice nationale, presedintele organizatiei judetene a PRM Constanta, Radu Comanici, considera ca singura solutie care va aduce echilibrul pe scena politica este destituirea presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Reporter: Destituirea presedintelui Romaniei reprezinta un proiect mai vechi al partidelor din opozitie, printre care si PRM. Cum comentati evenimentele recente pe aceasta tema?
Radu Comanici: Asa cum s-a reafirmat la plenara nationala, filiala Constanta a PRM sprijina demersul de destituire a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, neavand nici o ezitare in acest demers. Consideram ca este solutia care va conduce la un echilibru pe esicherul politic national, presedintele fiind un factor de disolutie si de destabilizare. In repetate randuri, Traian Basescu a incalcat prevederile Constitutiei si nu-si recunoaste rolul de mediator intre puterile statului si partidele politice. El se manifesta ca un lider de partid, avand aceasta atitudine si la consultarile de la Cotroceni, unde a jignit partenerii de dialog si s-a formalizat facand un exercitiu de imagine. Consultarea a fost, deci, inutila, in conditiile in care fundamentul acestor vartejuri politice il reprezinta interesele clientelare ale PD si interesele de grup ale oamenilor de afaceri care roiesc in jurul presedintelui. Presedintele si familia sa sunt implicati in interese de afaceri, scandalurile scotand in evidenta legaturi cu o serie de oameni de afaceri puternici. Dincolo de aceste interese, Traian Basescu nu vede interesul national si rolul pe care il are ca sef al statului, exprimandu-si numai pareri personale in probleme de interes national. Ca presedinte si reprezentant al institutiei prezidentiale, ar trebui sa faca declaratii oficiale, iar parerile personale sa si le exprime in familie sau in grupul lui de interese.
Rep.: Presedintele Basescu si premierul Tariceanu si-au aruncat unul altuia vina pentru amanarea alegerilor europarlamentare. Care este pozitia PRM in aceasta privinta?
R.C.: PRM considera ca singura piedica in tinerea alegerilor europarlamentare este presedintele Traian Basescu, de aceea este imperios necesara, mai intai, destituirea lui din functie. Prin rolul sau partizan si caracterul lui dizolvant, viciaza alegerile. Traian Basescu si camarila sa au si prestabilit cam care ar trebui sa fie scorul electoral pentru europarlamentare, si anume 15 pentru Partidul Democrat si cate 2-3 pentru PRM si alte partide. Nu trebuie sa uitam insa ca alegerile europarlamentare au caracter de recomandare, pentru ca la fel de bine putem fi reprezentati si la nivelul actual. Prin urmare, consider ca aceste campanii trebuie sa se centreze pe problematica europeana si problemele de integrare si adaptare a cetateanului roman la exigentele europene, deoarece intrarea in cominitatea europeana este un soc asupra nivelului de trai al cetatenilor.
Rep.: PRM agreeaza o noua formula de guvern fara Partidul Democrat. Ce parere aveti insa despre diversele variante guvernamentale si despre "aliantele" avansate ca probabile pe scena politica?
R.C.: Nu exista nici o intelegere intre PRM si PNL sau PSD. Demersul pentru destituirea presedintelui este sprijinit ferm de PRM si este normal ca celelalte partide sa se asocieze cu acest demers. Traian Basescu a reusit, prin atitudinea sa, sa isi puna in cap toate fortele politice, singurul partid care nu vrea sa se asocieze fiind PD, pentru ca Traian Basescu este locomotiva sa. Astfel, toate acestea sunt simple speculatii din partea democratilor, vorbe aruncate in vant pentru ca nu au cu ce sa-si justifice izolarea politica decat facand acuzatii fara acoperire. Democratii sunt doar niste papagali inghesuiti intr-o colivie, care nu fac altceva decat sa dea din gura pentru a arata ca exista in continuare. Nu ne intereseaza nici o intelegere a PNL cu PSD, noi vrem doar ca celelalte partide sa mearga pana la capat in acest demers, fiind vorba de un interes comun si justificat. Pentru stabilitate politica, PRM e dispus sa sprijine o formula guvernamentala cu o noua majoritate, dar fara UDMR, care nu este partid politic si nu este constitutional.
Rep.: Cum comentati izolarea politica a Partidului Democrat, izolare atat de clara dupa ultimele evenimente?
R.C.: Alianta e moarta acum, ea se mentine ca formula la guvernare doar pentru ca e greu sa pleci "de la macelarie", vorba lui Hasotti. Singurul care a dinamitat Alianta e Traian Basescu. Partidul Democrat nu a reusit sa se delimiteze de declaratiile presedintelui, care ar trebui sa fie presedintele tuturor romanilor, dar deocamdata este doar presedintele PD, aparand si promovand interesele acestui partid. E un narav de care nu se va lecui. Este popular intr-un fel pentru cei care fumeaza B.M. (Basescu Mircea) si beau pufoaica, pentru ca un presedinte care rupe podelele in restaurante si danseaza cu foc e de-al lor. Insusi faptul ca a fost ales presedinte este o eroare politica. Si Bush e betiv notoriu, dar tine la prestanta lui de presedinte. Bush are consilieri de imagine care au grija de aparitiile sale in public, Basescu i-a dat afara pe ai lui.