Vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, a participat luni la Bruxelles la sedinta Comisiei de extindere a Partidului Popular European, unde s-a dezbatut problema primirii de noi membri in PPE.
Cu aceasta ocazie, grupul de lucru pentru extindere si calitatea de membru al PPE a decis sa recomande Biroului Politic al partidului primirea PD ca membru observator.
„Principiile care stau la baza doctrinei populare sunt: libertatea, pluripartidismul, subsidiaritatea, descentralizarea, solidaritatea si, in fine, dimensiunea nationala, ca un concept de conservare a identitatii nationale in peisajul democratic european. Este un moment important pentru PD, care, de acum, a intrat in marea familie populara europeana“, a afirmat Sorin Frunzaverde.
Conducerea democrata a inaintat in mod oficial solicitarea de a deveni membru asociat inca din iunie, imediat dupa Conventia partidului, care a consfintit si schimbarea doctrinei si a statutului PD. Decizia finala va fi luata de PPE la 19 septembrie.
Orice membru cu statut de observator al PPE devine membru cu drepturi depline odata cu integrarea in Uniunea Europeana a tarii de origine a partidului membru.

Conservatorii, pe lista de asteptare

Conservatorii au facut o cerere similara democratilor, pentru a fi asociati cu popularii europeni. Vicepresedintele PC, Daniela Popa, a prezentat luni la Bruxelles activitatea partidului sau la nivel guvernamental, parlamentar si local.
Popa a declarat ieri ca la audierile din comisia PPE a primit intrebari legate de relatiile PC cu celelalte partide de orientare populara din Romania.
Potrivit Danielei Popa, liderul PPCD Gheorghe Ciuhandu a pledat la reuniune pentru ca nici PC, nici PD sa nu fie acceptate in PPE. In schimb, reprezentantul UDMR a avut „o pozitie extrem de favorabila“ in privinta ambelor partide candidate. „Interventia a fost salutara, ca a unui real partener de coalitie“, a adaugat ea.
Intrebata daca PC a primit din partea comisiei o recomandare similara celei anuntate de PD, Daniela Popa a sustinut ca audierile din comisia de evaluare reprezinta o etapa intermediara, in care nu se da un vot.