Vicepresedintele Partidului Democrat (PD), deputatul Cezar Preda, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca "PD simte o izolare vizavi de clasa politica", dar ca situatia poate fi mult mai periculoasa atunci cand "un partid se izoleaza de electorat".
Deputatul PD a afirmat ca, "in clipa de fata, frustrarea celorlalte partide a condus la crearea unei coalitii, de la extrema stranga pana la extrema dreapta", impotriva democratilor. Insa, potrivit lui Preda, "Partidului Democrat nu-i este teama decat de perceptia electoratului. Ne asumam aceasta chestiune, important este sa-ti mentii angajamentele pe care le-ai luat, pentru ca, din patru in patru ani, vin scrutinuri care-ti arata daca te-ai pliat bine pe ceea ce vrea electoratul sau ai ramas incatusat in jocurile de culise ale unor partide". El a mai apreciat ca alegerile vor clarifica scena politica. De asemenea, democratul a apreciat ca miza evenimentelor din ultimele saptamani este una singura, si anume ca PNL doreste ca PD sa iasa de la guvernare.
Preda a exemplificat cu discursul tinut in Parlament de liberalul Crin Antonescu, care "n-a avut numai referiri stricte la ceea ce insemna demersul presedintelui (organizarea unui referendum pentru votul uninominal - n.r.), dar a continut si jigniri la adresa PD si a presedintelui acestuia, Emil Boc".El mai sustine ca asistam la o lupta pentru putere in care PNL forteaza o alta alianta. "Vor plati cu varf si indesat aceasta dorinta de a guverna Romania in 2007 alaturi de PSD si PRM", a afirmat Cezar Preda.