Cursa pentru castigarea alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European a inceput deja. Deputatul de Dolj Marian Jean Marinescu a anuntat ieri ca va candida pentru un fotoliu in forul european, insa lista finala de candidati va fi aprobata in cadrul Consiliului National de Coordonare al PD care va avea loc pe 9 decembrie.
"Cine doreste sa candideze face o cerere, iar Biroul Permanent Judetean analizeaza si apoi poate mai scoate din ele. Biroul Permanent National este insa cel care hotaraste cine candideaza pe listele finale", a explicat deputatul Marinescu. Euroobservatorul a adaugat ca pana pe 9 decembrie filialele judetene din toata tara sunt asteptate sa faca propuneri pentru candidati.
Raportul PNL-PD, diferit fata de 2004
Tot atunci, democratii vor decide daca vor candida impreuna cu PNL pe listele pentru PE. Deputatul Marian Jean Marinescu a precizat ca, in cazul in care lista de candidati va fi comuna, proportia celor doua partide se va schimba fata de alegerile parlamentare din 2004.
"Se va merge conform protocolului Aliantei, adica nu e nimic specificat pentru Parlamentul European. Ambele variante sunt valabile si nu ai cum sa-ti dai seama care e cea mai buna. Secretarul general al Partidului Popular European ne-a spus ca nu exista impediment in a candida impreuna. Oricum, in cazul in care vom candida impreuna, proportia nu va fi aceeasi ca la alegerile pentru Parlamentul Romaniei", a declarat deputatul Marinescu.
La alegerile parlamentare din decembrie 2004, proportia dintre cele doua partide ale Aliantei DA a fost de 1 la 1 in Dolj, in timp ce la nivel national proportia a fost de 1 la 1,3 in favoarea PNL. Cu toate ca democratii nu au stabilit criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca viitorii candidati in alegerile din 13 mai, euroobservatorul Marian Jean Marinescu a precizat ca acestia trebuie sa cunoasca doua limbi straine cel putin si sa "stie sa discute cu oamenii".