Democratii, in initiativa lor de creare a polului de centru-dreapta, crestin-democrat, se lovesc din start de problemele doctrinare, la fel ca si in cazul mult-discutatei fuziuni cu liberalii. Primele semnale arata ce fortele politice interesate de propunerea democratilor pun mai intai problema ideologiei.
UDMR, care alaturi de taranisti este deja afiliat la Partidul Popular European (PPE), pune deja conditii pentru o eventuala raliere la ideea PD. Markó Béla (foto), presedintele UDMR, a declarat ieri ca initiativa PD de a constitui un pol politic de centru-dreapta este "salutabila", dar ca aceasta presupune nu doar schimbari de fatada, ci modificarea atitudinii si a ideologiei. Liderul Uniunii a aratat ca va sprijini initiativa si ca va contribui la realizarea acesteia in calitatea UDMR de formatiune de sine statatoare.
"Crearea unui pol crestin-democrat-conservator de centru-dreapta nu presupune numai o decizie. Ai fost un partid politic cu o alta doctrina, cu alta ideologie pana acum si ai decis sa-ti schimbi fatada. Trebuie sa-ti schimbi programele, sa-ti revezi dezideratele. Recomandam PD sa inceapa crearea unui pol prin schimbarea propriei atitudini in abordarea problemei nationale, a Legii minoritatilor, a relatiilor cu UDMR, care ar fi un partener in aceasta familie politica", i-a avertizat Markó Béla pe democrati.

Drumul lung spre PPE

In ceea ce priveste demersul PD de a deveni membru PPE, Markó a aratat ca formatiunea pe care o conduce nu vrea sa intre in nici un fel de coalitie sau alianta in sensul sprijinirii colegilor care vor sa adere la PPE. Liderul Uniunii a mai mentionat ca, mai intai, PD trebuie sa devina el insusi un partid de centru-dreapta, conservator si crestin-democrat. "Apartenenta la PPE presupune indeplinirea unor criterii si a unui anumit program compatibil cu cel al partidelor din aceasta formatiune", a mai afirmat Markó. El a precizat ca nu va conditiona sprijinirea PD doar de adoptarea in Parlament a Statutului minoritatilor, sustinand ca proiectul privind Statutul minoritatilor este doar un element in acest caz.

Conditiile taranistilor

Primii care au raspuns favorabil pentru inceperea unui dialog pe tema constituirii polului de centru-dreapta au fost taranistii. Liderul PPCD (PN¥CD), Gheorghe Ciuhandu, a anuntat deja ca va participa la discutiile "vizand coagularea unei alternative politice de centru-dreapta, durabila, cu sprijin popular cat mai larg".
Liderii acestei formatiuni politice pun insa si ei accent pe adoptarea ideologiei crestin-democrate de catre viitorul pol de centru-dreapta, considerand ca singura cale spre iesirea din criza a Romaniei este crestin-democratia.
"PPCD (PN¥CD) reafirma si cu aceasta ocazie faptul ca reprezinta, prin continutul si factura europeana a programelor si a actiunilor sale politice, singura cale onesta a Romaniei de a iesi cu fruntea sus dintr-o confruntare dureroasa cu racilele unui trecut mutilant si strain de idealurile nationale", spune Ioan B. Marcus, presedinte PPCD (PN¥CD) Cluj-Napoca. Ceea ce inseamna ca taranistii nu vor ca democratii sa devina axa noului pol de centru-dreapta.