Presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda, a anuntat ca in sesiunea din toamna va propune modificarea Legii 303 privind Statutul magistratilor, printr-un nou proiect de lege care prevede introducerea unor sanctiuni pecuniare pentru magistrati. Daniel Buda a declarat la Cluj ca "nu este normal ca Romania sa piarda procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, sa fie obligata sa plateasca despagubiri imense" si "cei care au determinat aceste despagubiri sa nu plateasca in niciun fel". Astfel, Buda va veni in septembrie cu propunerea ca "la un anumit numar de sentinte casate din motive imputabile magistratilor, acestia sa fie penalizati baneste".
"Daca ei recidiveaza, sa fie exclusi din magistratura", a explicat deputatul democrat. El a precizat ca propunerile sale nu reprezinta un atac la adresa magistratilor. Buda a adaugat ca multi dintre magistratii competenti si cinstiti sustin "eliminarea din sistem a magistratilor slab pregatiti, care afecteaza imaginea Justitiei".
Pe de alta parte, liderul PD Cluj a spus ca judecatorii si procurorii ar trebui sa-si pastreze salariile mari acordate de Guvern printr-o ordonanta de urgenta, la insistentele ministrului Justitiei, Monica Macovei. (A.N.)