Democratul Valentin Iliescu, vicepresedinte al Comisiei pentru Codul electoral, i-a adresat presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa prin care ii solicita sa declanseze procedurile pentru organizarea unui referendum privind introducerea votului uninominal. El apreciaza ca actualul Parlament nu are "vointa politica, disponibilitatea si responsabilitatea" de a debloca o decizie atat de importanta decat sub presiunea vointei exprimate de cetateni.
Valentin Iliescu ii cere lui Traian Basescu sa se adreseze natiunii si sa denunte fara niciun fel de rezerve "cardasia politica ce nu doreste sa elibereze Romania de o clasa politica ineficienta, straina de nevoile si aspiratiile cetatenilor romani, profund interesata de privilegii si avantaje personale".
In opinia lui Iliescu, prin regulamentul de organizare si functionare a Comisiei pentru Codul electoral, aceasta a fost "condamnata la ineficienta" sau chiar la esec total, din cauza prevederii ca orice principiu de baza al unei legi electorale este considerat votat numai prin acordul a doua treimi din membrii comisiei. Aceasta prevedere ar fi fost introdusa ca instrument de blocare a deciziilor majore, inclusiv de blocare a introducerii votului uninominal. (Carmen Corbu)