Biroul Permanent National PD a decis ieri sa mentina oferta de fuziune adresata liberalilor, chiar daca ea a fost practic respinsa in formula propusa de democrati. "Propunerea de fuziune inaintata colegilor liberali a fost practic refuzata. Calendarul fuziunii nu este inchis, nu am inchis poarta fuziunii dintre PD si PNL. Dar asta nu inseamna ca PD nu-si va continua demersul de a crea un partid de centru-dreapta afiliat la PPE si fundamentat pe doctrina populara. Asteptam sa vedem care sunt alternativele, optiunile spre PD fundamentate pe criteriile platformei populare, dupa care ne vom preciza punctul de vedere", a declarat presedintele PD, Emil Boc (foto), la finalul intrunirii liderilor democrati.
Boc a aratat ca s-a dorit ca acest partid popular de centru-dreapta sa fie format impreuna cu PNL. In noile conditii, liderul democrat a indicat ca nu sunt excluse discutiile cu forte politice compatibile cu doctrina populara a PD si a adaugat ca PPCD este compatibil cu aceasta doctrina. In ce priveste PRM, platforma politica democrata stipuleaza clar ca nu pot fi initiate contacte politice cu PRM.

Liberalii sunt vinovati

"Am facut colegilor liberali o propunere de fuziune si, practic, am primit un raspuns concretizat in atacuri la adresa PD si a presedintelui Traian Basescu", a mai declarat ieri Emil Boc, referindu-se la somatia Organizatiei PNL Bucuresti. Boc a precizat ca PD respinge criticile de incalcare a protocolului in situatia sectorului 2 sau in cazul Elenei Udrea. El a aratat ca, potrivit protocolului Aliantei, in momentul in care un partid castiga functia de primar, celuilalt partid ii revine automat functia de viceprimar.
In ce priveste situatia Elenei Udrea, Boc a considerat ca nu este vorba despre o incalcare a protocolului, avand in vedere ca acesta contine o prevedere expresa potrivit careia partidele membre ale Aliantei nu accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora. El a precizat ca Elena Udrea nu este membra a PNL de mai bine de sase luni si a aratat ca, in consecinta, nu este vorba despre o incalcare a protocolului. "Este doar un motiv invocat pentru ca este gustat de opinia publica pentru a invoca relatiile tensionate dintre PD si PNL la nivelul Bucurestiului", a spus Boc. El a aratat ca PD respinge acuzatiile lansate de PNL cu privire la lipsa asumarii raspunderii guvernamentale de catre democrati, argumentand ca in acest moment povara integrarii europene apasa pe umerii ministrilor PD - Vasile Blaga, Anca Boagiu, Monica Macovei si Sulfina Barbu. Totodata, Boc a aratat ca activarea cauzei de salvgardare depine in acest moment de doi ministri, respectiv de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si de ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Sa vina presedintele!

Democratii din teritoriu considera ca actuala situatie din Alianta este periculoasa pentru functionarea intregii Coalitii. Liderul PD Covasna, Gheorghe Baciu, considera ca se impune interventia presedintelui Traian Basescu pentru rezolvarea problemelor din Coalitie. "Este nevoie de interventia domnului presedinte Basescu de a discuta cu reprezentantii arcului guvernamental. Traian Basescu are forta suficienta pentru a rezolva problemele, disensiunile, si cred ca trebuie responsabilizati liderii politici, deoarece in ultima vreme pica mereu cate o lege", a declarat Gheorghe Baciu luni intr-o conferinta de presa. In opinia acestuia, liberalii nu mai vor fuziunea cu democratii, iar declaratia de la Brasov a PNL "este o reactie de a se spala rufele in presa, cand era mult mai simplu sa discute intai cu PD".

Fostii taranisti accepta propunerea democratilor

Gheorghe Ciuhandu, presedintele PPCD (PNTCD), a anuntat ieri ca formatiunea pe care o conduce va participa, in calitate de partid crestin-democrat, la discutii cu PD. Potrivit unui comunicat de presa semnat de Gheorghe Ciuhandu, PPCD a luat act de invitatia la dialog lansata de PD si va participa la intalniri "vizand coagularea unei alternative politice de centru-dreapta, durabila, cu sprijin popular cat mai larg".