Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri ca Protocolul Aliantei D.A. este referinta pentru stabilirea potentialelor liste comune cu PNL la alegerile pentru PE, iar secretarul general al PD, Vasile Blaga, a sustinut ca exista "o anumita dorinta" a democratilor de a candida pe liste proprii.

Emil Boc a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent National al PD, ca stabilirea listelor comune sau separate de PNL la alegerile pentru Parlamentul European va fi "o decizie politica" si ca "important este sa ai oameni pregatiti, dupa care alcatuirea listelor este o problema formala, o problema foarte simpla". "In principal, Protocolul este regula de functionare si pe acesta mergem inainte. Protocolul Aliantei a fost si la stabilirea listei din 2004, Protocolul este si acum in vigoare.
El este elementul de referinta in stabilirea relatiilor pe care PD le are cu PNL, inclusiv in ceea ce priveste potentialele liste comune pentru Parlamentul European", a precizat liderul democrat. El a aratat ca nu s-a luat nicio "deci-zie politica" referitoare la listele pentru PE.

Blaga admite posibila independenta democrata

Intrebat daca exista vreun semnal de la filialele democrate, referitor la candidatura comuna sau separata de PNL pe listele pentru PE, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a raspuns: "Nu va ascund ca exista o anumita dorinta de a candida pe liste separate. O astfel de decizie va fi luata la momentul potrivit". "Atrag atentia doritorilor din PD care au functii publice sa se gandeasca ca BPN va fi de acord cu astfel de candidaturi doar daca partidul nu va pierde acea functie", a afirmat Blaga.
Liderii PD au decis ca fiecare judet sau sector poate propune doi candidati la alegerile pentru PE, lista finala cuprinzand 45 de candidati potentiali si fiind stabi-lita in cadrul Consiliului Natio-nal de Coordonare al PD, din 9 decembrie, la care vor parti-cipa 787 de membri. Candidatii democrati la alegerile pentru PE trebuie sa cunoasca cel putin o limba straina, sa stie mecanismele de functionare ale institutiilor europene si sa indeplineasca toate criteriile enuntate de Coalitia pentru un Parlament Curat la alegerile parlamentare din 2004.