Liderul PD Emil Boc a declarat sambata la Targu Mures ca excesele UDMR si ale unor lideri ai acestei formatiuni nu pot fi tolerate, acuzand "presiunile" in plan extern pe care le face UDMR pentru adoptarea Statutului minoritatilor.
Emil Boc s-a declarat deranjat de "presiunile si de lobbyul extern" cu care, in opinia sa, UDMR incearca sa obtina, prin mijloace externe, ceea ce nu obtine pe plan intern, referindu-se la Legea privind Statutul minoritatilor nationale. "PD nu are nimic cu comunitatea maghiara, pe care o respecta. Dupa Raportul Comisiei de la Venetia, am ridicat doua probleme: ca nu este permis ca sa aiba drept de veto Consiliile Minoritatilor Nationale, ci numai aviz consultativ, si ca PD este impotriva crearii unor structuri paralele ale statului roman, pe criterii etnice", a mentionat Emil Boc. El a adaugat ca "PD nu va tolera excesele UDMR".
"Din punct de vedere politic, UDMR trebuie sa respecte Constitutia si Protocolul Coalitiei", a mai spus Boc. Pe de alta parte, Boc a catalogat drept "un act de ineleganta" ceea ce a incercat UDMR sa faca la Congresul Partidului Popular European de la Roma, adica "sa vina cu o hartie din afara".
Boc a precizat ca asteapta ca UDMR sa vina cu solutii in interesul romanilor, maghiarilor, germanilor si al tuturor minoritatilor din Romania.

Protocolul PSD-PRM, pus la zid

In acelasi timp, presedintele PD a declarat ca, prin protocolul pe care il va incheia cu PRM, PSD "incurajeaza fortele extremiste, pe care le legitimeaza". Boc a acuzat PSD de "duplicitate", aratand ca, dupa ce a condamnat vehement orice ocazie cu care PRM a votat alaturi de partidele din Coalitia de guvernare, PSD va semna un protocol de colaborare parlamentara cu acest partid. Liderul PD a mentionat si faptul ca PRM a fost acuzat de nenumarate ori de extremism.
"PSD si PRM au dreptul sa initieze orice contact politic do-resc. Dar, acest protocol de colaborare este o dovada de duplicitate din partea PSD si o incurajare a fortelor extremiste, pe care le legitimeaza", a sustinut liderul PD.