Conducerea locala a PD a lansat simbata o campanie de informare a cetatenilor referitoare la ceea ce inseamna Uniunea Europeana si la responsabilitatile pe care romanii le vor avea dupa momentul 1 ianuarie 2007. Secretarul de stat Mircea Toader a spus in acest sens ca democratii si-au pus in aplicare proiectul pentru a elimina suspiciunea ca “1 ianuarie” este un punct greu pentru tara noastra.

Pentru a-i informa pe romani asa cum trebuie, PD a tiparit cinci brosuri, in mai multe zeci de mii de exemplare, pe care euro-observatorii pedisti le vor imparti in toate judetele. Toata aceasta actiune face parte dintr-un program marca PD-PPE intitulat “Vino sa vorbim despre noi in Europa”. La lansarea la Galati a proiectului a participat, alaturi de Mircea Toader, euro-observatorul si senatorul PD de Ialomita Maria Petre.

“Noi, cei cinci euro-observatori democrati, am cerut grupului politic din care facem parte in Parlamentul European sa ne sustina campania de informare. Partidul Popular European a dat pentru fiecare euro-observator cite 5.000 de euro. Asta inseamna ca suma totala pusa la bataie in acest proiect este de 25.000 de euro. Banii au fost folositi pentru tiparirea unor brosuri in care se vorbeste despre institutiile UE, agricultura romaneasca dupa aderare si fodurile pe care romanii le pot accesa”, a declarat Maria Petre.

Aceeasi democrata a explicat ca vor fi organizate dezbateri publice pe tema aderarii in cel putin opt localitati din fiecare judet. Dintre cele opt localitati, patru vor fi din mediul rural, iar celelalte din mediul urban.

Cine-i mincinosul?

Interesant este ca, din punctul de vedere al celor doi democrati, Mircea Toader si Maria Petre, brosura pe care este scris “Ministrii PD # integrare europeana la 1 ianuarie 2007” nu reprezinta un mesaj politic in sensul ruperii de colegii de alianta. Pedistii au motivat prin faptul ca PPE, care a platit pentru tiparirea brosurii, nu a acceptat ca alaturi de sigla PD sa apara si cea a PNL.

“Aici nu e vorba de politica, ci de o simpla campanie de informare. Nu exista motive ca cineva sa creada ca PD vrea sa cadideze la alegerile pentru europarlamentare pe liste proprii”, a declarat Maria Petre. Secretarul de stat a tinut insa sa precizeze ca organizatia pe care o reprezinta a muncit mai mult decit PNL pentru aderare, motivul fiind simplu: PD detine cele mai importante ministere. “Si mai trebuie amintit ca la inceputul lui 2005 sansele Romaniei de a adera la 1 ianuarie 2007 erau de doar 25%. La finele aceluiasi an sansele au crescut pina la 50 de procente”, a completat Toader.

Democratii ii iubesc pe liberali, dar cred ca au muncit mai mult pentru ca Romania sa adere la UE anul viitor. Si, desi au depus mai mult efort, pedistii se jura ca nu vor sa distruga Alianta D.A. Una peste alta, liderii democrati declara ca: “PD # aderare la UE si dezvoltare durabila”.