Dan Constantin publica in Jurnalul National articolul "Cum isi rezolva adversarii Basescu si Putin", pe care il puteti citi in continuare.
Boris Nemtov, fost vicepremier al Rusiei in perioada Eltin, a fost arestat la Moscova pentru participarea la un miting neautorizat. Este un opozant puternic al regimului Putin-Medvedev si spera sa ajunga prin miscarea "Solidaritatea" sa asigure mai multa democratie intr-o tara in care termenul are intelesuri diferite fata de Europa. Nemtov simte pe pielea lui aceste "diferente". O carte scrisa de el care analiza "Deceniul Putin" a fost confiscata pentru "continutul extremist".
Stirea despre bagarea la zdup a lui Nemtov aparea pe 23 august in Romania. In aceeasi zi, natiunea dezbatea pe toate partile incidentul de la Neptun, pe scurt, caftul de la miezul noptii dintre doi cheflii. Unul era numitul Traian Basescu, iar partea cealalta a conflictului, Chitic, un alegator suparat pe presedinte.
Problema a fost, dupa cum sustine Chitic, transata prin palme de Cotroceni (TB plus SPP). Ceilalti spun ca au fost doar injurii fara contact fizic. Ne uitam si cascam gura ca prostii fara sa putem sti cine a fost in pericol mai mare - Chitic sau capul tarii. Nici acum nu ne-am dumirit, desi, iata, se face saptamana de la batalia din spatele carciumii Ciresica.
Locul il stiu bine. Pe vremea lui Ceausescu, terasa avea responsabil pe Nelu, un ospatar amabil care, putin timp dupa ora unspe ziua, cadea peste frapiere de atata ospitalitate. Inchina cate un pahar cu fiecare client, si era lume multa. De la masa din Ciresica priveam peste drum la Vila Scriitorilor, recunosc, cu oarecare invidie. Acolo, preturile erau mai mici si se gaseau si tigari Kent. Ocupantii - scriitori cu bilet de la Uniune - se simteau importanti si se bucurau de cateva mici privilegii. Se uitau de sus la noi, astia de la Ciresica.
Roata istoriei s-a invartit in favoarea Terasei Ciresica. Nelu, pilangiul simpatic, a disparut din peisaj. Terasa a devenit o locanta cu staif, serviciul este OK. De Ciresica a capatat mare drag si Traian Basescu, devenit consumator statornic. Semneaza condica negresit la carciuma respectiva cand isi muta persoana cu prerogative de sef al statului la Neptun. Peste Vila Scriitorilor, anii au trecut fara investitii semnificative, chiar institutia-mama, Uniunea, si-a mai pierdut din forta, din influenta. Daca, in comunism, scriitorii erau supravegheati, paziti sa nu devina agresivi cu regimul, acum, Puterea nu-i prea mai baga in seama. Pana la incidentul cu Chitic, nici un securist n-a mai intrat in ultimii 20 de ani in Restaurantul Scriitorilor sa caute prin frapiere si note de plata, sa faca recensamantul mustiucurilor de la narghilele.
Acum, paza, atentia sunt pe clientul de vizavi. Ca niste nobili scapatati, clientii de la Vila privesc cu invidie spre bugetarii de la Ciresica. Ce masini, ce gagici, ce posete, ce, ce, ce... Scribalaii care-si duc zilele din drepturi de autor sunt si ei, ca toti oamenii, suparati pe ceea ce se intampla si ajung sa mai traga cate o vorba bine simtita spre vizavi.
Sa ma intorc la conflictul Putin-Nemtov. Judokanul nu s-a coborat pana la a-l pune el jos pe reformatorul de dreapta. Si-a trimis trupele Omon sa-l salte. La Neptun, presedintele a rezolvat conflictul barbateste, e drept cu protectie SPP.
Intelegeti care-i diferenta?
"Democratia" de la Neptun se face prin pozitia transparenta a presedintelui, pe cand, la Moscova, Putin se ascunde ca un sobolan, nu are curaj sa iasa in Piata Rosie, sa-i culce pe tatami pe cartitori.
Mai e un amanunt. Traian intrase la Ciresica sa adauge cateva ore suplimentare celor 16 pe care le presteaza zilnic pentru fericirea neamului (neamurilor?). Un ban nu strica!
In fine, va dau un sfat pentru acest ultim weekend de vara. Basescu se odihneste la Neptun dupa lupta cu Chitic. Nu-l deranjati, nu-l fluierati, nu-l criticati, nu-l huiduiti, nu-l incitati. Este iar in forma si nu stii cand sare la bataie. Daca aveti de gand sa protestati, sa nu trageti inainte din narghilea. Iar voi astia, de la Vila Scriitorilor, stati dracu‘ la coada sa va depuneti declaratiile pentru drepturi (obligatii) de autor. Bugetarii trebuie sa aiba din ce sa bea apa dupa voi. Chiar la Ciresica, in nasul vostru.