Democrat-liberalii au spus pas pretentiilor UDMR de a prelua CNAS la pachet cu Ministerul Sanatatii. In replica, liderii maghiari au incercat sa-i forteze mana lui Emil Boc si sa obtina inca un portofoliu pe langa cele patru detinute deja, informeaza realitatea.net.
Negocierile dintre UDMR si PDL pe tema numirii unui nou ministru la Sanatate au esuat, dupa ce democrat-liberalii au respins cererea maghiarilor de a trece Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate in subordinea Ministerului Sanatatii.
Cum raspunsul democrat-liberalilor era previzibil, maghiarii au venit pregatiti cu un plan B. Boc s-a tinut insa tare pe pozitii.
"Noi am spus mai in gluma, mai in serios, ca daca unii doresc neaparat CNAS, noi putem sa mai luam un minister. A fost pe de-o parte cu o doza de gluma, dar a ramas doza de serios, aceea ca respectam intelegerea initiala", a declarat pentru REALITATEA.NET, deputatul UDMR Marton Arpad.
Potrivit lui Arpad, concluzia sedintei coalitiei de miercuri dimineata a fost ca protocolul de guvernare sa ramana batut in cuie, respectiv UDMR sa gestioneze cele patru ministere pe care le detine. Daca PDL ar fi acceptat sa cedeze inca un portofoliu, structura politica a Executivului s-ar fi modificat, fiind astfel necesar un nou vot de incredere in Parlament.
In ciuda neintelegerilor din sedinta, liderii coalitiei sustin ca deocamdata nu se poate vorbi de tensiuni intre partidele de guvernare.
Scandalul de la Sanatate a pornit ca urmare a demisiei ministrului Cseke Attila la inceputul lunii august. UDMR-istul a luat aceasta decizie, nemultumit de faptul ca Ministerul Sanatatii nu a primit bani in plus la rectificarea bugetara, mentionand ca nu a fost consultat in acest sens.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara la acea vreme ca trebuie gasite solutii pentru rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, referindu-se la trecerea CNAS la Ministerul Sanatatii. "Problemele trebuie rezolvate pentru ca astfel nu va functiona acest sistem si nu vom putea asigura servicii de sanatate pentru populatie. Casa ori revine la Ministerul Sanatatii si va fi subordonata ministrului, fiindca responsabilitatea politica este ministrului, cheltuirea banilor publici este responsabilitatea omului politic, ori sistemul va functiona deficitar in continuare", a declarat Kelemen.
Si vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a afirmat ca partidul pe care il reprezinta va veni cu o singura nominalizare pentru functia de ministru al Sanatatii, dar numai dupa ce PDL va da un raspuns la solicitarea ca Ministerul Sanatatii sa devina coordonator al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.