Prim-vicepresedintele democrat-liberalilor galateni, Mircea Toader, a anuntat ca PD-L va formula o plangere penala impotriva Guvernului si se va adresa forurilor nationale si internationale pentru discriminare in modul de alocare a fondurilor bugetare.

Secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, a lansat o critica vehementa la adresa liberalilor aflati la Guvernare, pe care ii acuza ca, la presiunea PSD, au alocat sume de bani insuficiente localitatilor cu primari PD-L. Mircea Toader considera ca in acest fel sumele de bani vor ajunge la populatie sub forma de mita electorala.

"Sumele care au fost date si care depasesc 600 de milioane de euro nu pot fi folositi in conjuctura lor decat ca mita electorala. Se putea rezolva problema salariilor profesorilor, dar presiunile facute de PSD asupra lui Tariceanu l-au pus in situatia de a nu sustine majorarile salariale pentru profesori si de a respecta conditiile impuse de PSD ca si client politic sigur", a spus Mircea Toader. Democrat-liberalul spune ca aproximativ 46% din bani au ajuns in localitatile cu primari PSD, aproape 30% la PNL, 9,15% la UDMR si 9,5% la localitatile cu primari PD-L. Asta in conditiile in care, spune Mircea Toader, la nivel national PSD are primari in 1.138 de localitati, PD-L in 909, PNL in 704 si UDMR in 184 localitati. Potrivit cifrelor prezentate de Mircea Toader, au primit bani 1.101 localitati cu primari PSD, 680 cu primari PNL, 328 cu primari PD-L si 175 cu primari UDMR. Democrat-liberalul spune ca acelasi lucru se intampla si la nivelul judetuluI Galati, unde localitatile cu primari PD-L nu au primit sume suficiente de bani. Toader a dat exemplul Tecuciului, unde spune ca, raportat la numarul de locuitori si avand in vedere inundatiile care s-au produs aici, ar fi trebuit alocate 6 milioane de lei si nu doar 3,5 milioane de lei. De altfel, joi, in sedinta de CJ, democrat-liberalii au adus si un amendament in acest sens, care a fost insa respins de consilierii celorlaltelor partide reprezentate in forul judetean. Democrat-liberalii au cerut sume mai mari de bani si pentru alte 12 localitati din judet cu primari PD-L. La vot, in sedinta de CJ, si acest amendament a fost repins.

"La consiliile judetene situatia este si mai grava. PD-L conduce 14 judete, dar sumele acordate sunt de 50 de miliarde de lei. Foarte putin, comparativ cu judetul Teleorman, unde s-au alocat 326 de miliarde, cu judetele Vrancea si Constanta - unde sunt cate 327 de miliarde, Arges - cu 330 de miliarde. La Galati sunt 220 de miliarde. Ca pondere financiara, PNL are 17,8 la suta pentru trei consilii judetene, PSD are 57,14%, PD-L are 15%, iar UDMR 7,8%", a declarat Mircea Toader.

Mai mult, Toader, spune ca s-au alocat sume foarte mari de bani in colegiile unde vor candida presedintele PSD, Mircea Geoana, si premierul Calin Popescu Tariceanu. Potrivit lui Mircea Toader, in cazul lui Geoana este vorba despre 210 miliarde de lei, iar in cel al premierului de 65 de miliarde de lei. "Peste tot sunt date sume pentru cheltuieli curente si de capital. Banii nu vor putea fi folositi pentru ca vine iarna si nu se vor putea face lucrari la drumurile judete. Au fost dati bani numai pentru a-si acoperi intentia de a frauda alegerile prin cumpararea voturilor", a mai afirmat democrat-liberalul.