Senatorii au reusit sa dea ieri votul final la ordonanta guvernamentala care prevede modificarea formularelor pentru declaratiile de avere si de interese date de demnitari.
Desi, potrivit afirmatiilor liberalului Puiu Hasotti, majoritatea parlamentarilor Coalitiei au sustinut varianta propusa de Guvern, au fost suficiente cateva voturi din aceasta tabara pentru a deturna rezultatul final.
Principala modificare adusa ordonantei guvernamentale consta in eliminarea obligativitatii ca declaratia sa constituie act public. In plus, semnatarii declaratiilor nu mai raspund penal pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate.
Din partea Coalitiei, senatorii Radu Campeanu (PNL), Radu Berceanu si Marius Marinescu (PD), precum si Ilie Stoica (PUR) au votat pentru eliminarea acestei prevederi.
Initiatorul propunerii, Serban Nicolae (PSD), a argumentat ca, oricum, legea initiala, careia i s-au adus completari prin ordonanta, prevede ca declaratiile sa fie publicate pe siteurile institutiilor sau in “Monitorul Oficial“. Mai mult, Codul Penal prevede pedepsirea falsului in declaratii.
La randul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a apreciat ca, intr-adevar, desi eliminata precizarea din textul prezentului proiect, declaratia de avere ramane publica, potrivit legii initiale. Cu toate acestea, inexactitatile sau caracterul incomplet al declaratiilor nu cad sub incidenta Codului Penal. In acest context, omisiunea este foarte greu de dovedit si de sanctionat.
“Daca aceste declaratii de avere nu vor fi publice si nici nu se va raspunde penal, atunci degeaba mai sunt facute“, a comentat liberalul Nicolae Vlad Popa.

Bijuteriile si colectiile de arta se trec fara valoare

Monica Macovei s-a aratat nemultumita si de o alta modificare. Inlaturarea necesitatii completarii valorii estimate a bunurilor mobile fac legea opaca, considera ea. “Ma refer in primul rand la scoaterea din declaratia de avere a valorii estimate a bunurilor mobile. Aceasta rubrica si-a pierdut scopul, daca in declaratia de avere nu se include valoarea estimata a bijuteriilor sau a colectiilor de arta“, a mentionat Macovei.
Un alt regres semnalat de Monica Macovei se refera la eliminarea completarii valorii constructiilor. Aceasta prevedere exista in prezenta declaratie de avere a demnitarilor. In plus, ministrul nu este de acord nici cu eliminarea consemnarii veniturilor copiilor din declaratie de avere.
Cu toate ca nu a obtinut trecerea proiectului in forma dorita de Guvern, Monica Macovei s-a declarat multumita de prestatia majoritatii colegilor din Coalitie. Ea a adaugat ca spera ca actul normativ sa fie imbunatatit la Camera Deputatilor, care este si camera decizionala pentru acest proiect.