Comisiile senatoriale juridica, de administratie publica si ale drepturilor omului, reunite, au reusit ieri sa intocmeasca raportul proiectului de lege care prevede modificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor.
Discutiile pe acest proiect s-au derulat pe parcursul a doua sedinte, in care s-au dezbatut o serie de amendamente care au modificat actul initial.
Interventiile senatorilor din comisiile reunite au produs chiar o situatie de criza intre membrii coalitiei.
Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a parasit ieri sedinta, nemultumit de faptul ca demnitarii nu vor fi obligati sa nominalizeze persoanele de la care au primit cadouri in valoare de peste 300 de euro, precizandu-se doar calitatea de persoana fizica sau juridica. Nemultumirea lui Popa a plecat de la faptul ca tocmai un membru PUR, Gavrila Vasilescu, a fost cel care a propus acest amendament.
El a adaugat ca luni va protesta in cadrul conducerii Coalitiei in legatura cu situatia creata, deoarece, considera el, parlamentarii PNL, PD, UDMR si PUR trebuie sa-si ofere sprijin reciproc pentru promovarea oricarei initiative legislative.

Se declara toate conturile bancare

Alineatul din lege care a starnit conflictul dintre senatori impune ca toate “cadourile, serviciile sau avantajele primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata din partea unor persoane fizice sau juridice, inclusiv burse, credite, garantii, decontari de cheltuieli sau calatorii sponsorizate, a caror valoare individuala depaseste 300 de euro“ sa fie facute publice. O alta modificare importanta impusa pe textul proiectului de lege se refera la grupajul “active financiare“.
Astfel, demnitarii vor trebui sa declare, pe o parte, conturile si depunerile bancare, iar pe de alta parte fondurile de investitii, formele echivalente de economisire si investire si creantele, indiferent de valoarea acestora. Textul initial propus de Guvern stabilea ca doar ceea ce depaseste valoarea insumata de 5.000 de euro sa fie declarate.
Senatorii au decis si introducerea pietrelor pretioase si semipretioase in categoria bunurilor mobile care trebuie declarate, alaturi de bijuterii si de metale pretioase.

Vanzarile si cumpararile se declara imediat

Parlamentarii au amendat textul propus de Guvern si la capitolul instrainarii bunurilor imobile si mobile a caror valoare depaseste 1.000 de euro. Acestea trebuie declarate in timpul exercitarii functiei, si nu in ultimele 12 luni, asa cum suna textul propus initial de Cabinetul Tariceanu.
Senatorii au scos din actul initial si obligativitatea nominalizarii persoanei catre care s-au instrainat bunurile amintite, formula finala precizand doar daca este persoana fizica sau juridica.
La capitolul venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie realizate in ultimul an fiscal incheiat, inclusiv venituri provenite din strainatate, s-au exclus copiii aflati in intretinere de la obligativitatea declararii averii. In final, au ramas de completat doar rubricile referitoare la titular si la sotul/sotia acestuia.
Reprezentantul Ministerului Justitiei, secretarul de stat Mihai Eftimescu, a precizat, la incheierea dezbaterilor, ca raportul schimba in proportie de o treime intentiile Cabinetului Tariceanu.

FOTO: Popa crede ca in coalitia guvernamentala colaborarea schioapata