Guvernul va analiza oportunitatea majorarii indemnizatiei demnitarilor, considerand ca astfel vor fi eliminate diferente salariale dintre acestia si unii functionari publici care beneficiaza de sporuri salariale.
"Demnitarii nu primesc decat o indemnizatie fixa, fara niciun spor, la care, intr-adevar, se aplica majorarile salariale prevazute pentru functionarii publici. Dar functionarii publici, pe langa majorarea procentuala a salariului, beneficiaza de venituri suplimentare si prin aplicarea coeficientilor stabiliti pentru diferitele sporuri, precum cele de vechime si de confidentialitate, la o baza salariala mai mare. Aceasta face ca veniturile unor functionari publici sa fie mai mari decat cele ale demnitarilor", au afirmat sursele oficiale din Guvern. Un alt motiv prin care va fi argumentata o astfel de masura este cresterea "motivatiei banesti" a demnitarilor fata de tentatiile coruptiei.
De asemenea, exista posibilitatea ca de majorarea indemnizatiilor sa beneficieze doar demnitarii cu responsabilitati in domeniul integrarii europene si care vor participa la luarea deciziilor privind interesele tuturor tarilor UE. "Toata lumea pleaca de la premisa ca salariile la nivelul bugetarilor nu trebuie sa fie exagerate. Dar un om de valoare care vine din zona privata si ajunge in zona bugetara poate sa accepte un salariu care reprezinta o treime sau o patrime din ceea ce castiga in zona privata numai ca sa fie salariat la stat?", a explicat Calin Popescu-Tariceanu. (D.G.)