Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a anuntat ieri schimbarea din functii a sefului Politiei Romane, Petre Toba si a chestorului Dan Valentin Fatuloiu. Decizia vine in urma scandalului privind asasinatul de la Piatra Neamt, precum si a declaratiilor facute in ultima perioada de Fatuloiu. Potrivit unor surse politice, Traian Igas si premierul Emil Boc au mers la Palatul Cotroceni, unde au dezbatut problema din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) cu presedintele Traian Basescu. Ulterior, cei doi au mers la Palatul Victoria, unde a avut loc o alta sedinta, la care a participat si Liviu Popa, cel care il va inlocui in functie pe Petre Toba.
Numele secretarului de stat Dan Fatuloiu este legat de cel mai mare scandal de coruptie din politie. Dan Fatuloiu, alaturi de fiul sau, Alexandru, l-a denuntat pe omul de afaceri Catalin Chelu ca a vrut sa-l mituiasca, in schimbul rezolvarii favorabile a celor 48 de dosare penale in care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridica la un milion de euro. De asemenea intr-un interviu al doilea om din ministerul de Interne a scos la iveala fapte extrem de grave in minister. El a vorbit de asasinate la comanda si relatii intre infractori si politisti. Traian Igas a evitat insa sa comenteze subiectul.

Liviu Popa preia sefia Politiei Romane

Seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IPG), Petre Toba, a fost inlocuit de Liviu Popa, sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din octombrie 2009. Acesta a ocupat, pana anul trecut, postul de inspector sef la Inspectoratul Politiei Judetene (IPJ) Bihor. Popa a terminat Academia de Politie in 1995 si, ulterior, la Universitatea "Babes Bolyai", Facultatea de Drept. Din 1998 a inceput sa lucreze la Politia Judeteana Bihor si a ajuns sa faca anchete pe economic. In 2003, oradeanul a fost detasat la Parchetul National Anticoruptie, in prezent DNA. A devenit seful Inspectoratului Judetean de Politie din Bihor in 2005.
Numirea sa, anul trecut, la conducerea DGA a fost decisa de ministrul de atunci al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Comisarul Liviu Popa se declara la acel moment onorat de promovare si spunea ca ar fi dispus sa plece din functie, daca va cadea guvernul.

Dan Fatuloiu, inlocuit cu Ioan Dascalu

Secretarul de stat in MAI Dan Fatuloiu a fost inlocuit de Ioan Dascalu, care ocupa in prezent functia de Atasat de Interne la Ambasada Romaniei din Marea Britanie.
Dascalu s-a aflat la conducerea Inspectoratelor Judetene de Politie din Arad si Timis, intre 2005 si 2007. Potrivit declaratiei sale de avere din 2009, acesta detine un apartament in Arad si doua case. El mai detine doua masini si doua conturi de economisire: unul in valoare de 12.000 de lire sterline, intr-o banca din Marea Britanie, iar altul de 8.400 de euro, in Romania.

Soric, schimbat de la sefia IPJ Neamt







Ministrul Administratiei si Internelor a anuntat de asemenea ca seful IPJ Neamt, Aurelian Soric, a solicitat eliberarea din functie dupa ancheta declansata acolo. In locul acestuia a fost numit comisarul sef Dorel Manole. Traian Igas a precizat apoi ca asteapta ca sefii de post de la Neamt sa isi prezinte demisiile, asa cum au anuntat ca vor face in cazul in care Soric va fi eliberat din functie.