"Nervozitate maxima: guvernul Boc ar putea fi demis pana vineri", anunta Inpolitics.
Situatia politico-economica devine exploziva, iar ultimele informatii neoficiale acrediteaza ideea unei posibile debarcari a guvernului Boc in urmatoarele 72 de ore, daca nu se decid - si se si legifereaza - masuri de o duritate extrema.
Surse politice demne de incredere afirma ca delegatia FMI a venit cu mandat mai ferm ca niciodata: nu pleaca pana cand guvernul Boc nu identifica solutiile pentru reducerea deficitului si - foarte important - pana cand nu le si legifereaza, lucru posibil doar prin ordonanta de urgenta. Marti seara, a avut loc o reuniune extraordinara a guvernului, in pregatirea sedintei ordinare de miercuri, si o alta sedinta a avut loc si la partid, in Modrogan, subiectul fiind cam acelasi: de unde s-ar putea taia anteriul lui Arvinte, ca sa se mai peticeasca pe ici, pe colo.
Nervozitatea FMI are cauze multiple: pe de o parte, fondul are probleme tot mai mari cu tari ca Grecia, Portugalia, Irlanda sau Spania, pentru a se mai "incurca" si cu o tara de rangul al treilea, in economia europeana, precum Romania.
Pe de alta, se pare ca gaurile gasite aici sunt mult mai mari decat cele prezentate oficial de catre cabinetul Boc (se vorbeste, intre altele, de cca. 3 miliarde de euro disparuti aproape fara urma, pentru care nu exista niciun fel de documente justificative), iar FMI-istii sunt mai iritati ca oricand de faptul ca naravurile mioritice tip "zicem ca ei si facem ca noi" par sa nu se mai sfarseasca.
In fine, sa amintim ca seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, e in drum spre presedintia statului francez, din partea socialistilor, si sub nicio forma nu vrea sa riste un atac politic din partea lui Sarkozi pe tema unui eventual esec economic in tari ca Romania. Ca situatia e foarte grava o dovedeste si faptul ca, acum cateva saptamini, cei de la FMI avertizau ca o crestere a taxelor nu ar fi deloc o cale de urmat, in timp ce acum se vorbeste explicit de majorari ametitoare ale impozitului si ale TVA.
In acest moment, Boc e prins intre ciocan si nicovala: delegatia condusa de Jeffrey Franks nu concepe sa plece, vineri, fara a vedea masurile de criza demarate, in timp ce greii guvernamentali precum Videanu, Berceanu si Blaga il sfideaza pe fata pe premier si refuza sa sprijine masurile dure care li se impun.
In treacat fie spus, majorarea TVA cu 3-4 procente ar pune cruce si turismului de la noi, lucru care ii displace profund Elenei Udrea, dar blonda se va dovedi, probabil, un soldat disciplinat. Oricum, ministeriatul ei este egal cu ZERO, in conditiile in care dezvoltarea Romaniei este ZERO sau chiar negativa. De altfel, afirmatia aroganta a lui Berceanu privind suplimentarea impozitelor pentru detinatorii de Audi Q 7 a fost un atac pe fata la Elena Udrea, posesoarea unui asemenea autoturism.
Pozitia sindicatelor este, de asemenea, tot mai radicala si mai amenintatoare: "Ne strangem oamenii si iesim in strada", a anuntat Dumitru Costin.
De analizat cu toata atentia e si comunicatul BNR in care se spune, negru pe alb: "Perspectivele redresarii economice s-ar putea complica din cauza accentuarii riscurilor privind realizarea obiectivelor politicilor fiscale si a veniturilor publice, precum si a incertitudinilor legate de economia externa in conditiile tensiunilor induse de Grecia, potrivit BNR." In plina disputa pe tema repartizarii cit mai judicioase a fondurilor, vine informatia ca primariile PDL au primit de la buget sume duble fata de cele de alta culoare politica, ceea ce arata FMI ca actualei puteri ii sta capul la cu totul alte probleme decat cele reale, de bun simt.
In plus, mesagerul Cotrocenilor, Sebastian Lazaroiu, vorbeste explicit despre posibilitatea ca presedintele sa efectueze o remaniere, declaratie intarita imediat si de cealalta trompeta prezidentiala, Elena Udrea. Trecand peste faptul ca nu presedintele opereaza remanieri, e clar, totusi, ca Traian Basescu pregateste terenul pentru o manevra de forta, pentru cazul in care, in urmatoarele 72 de ore, nu se gasesc solutiile necesare iesirii din impas.
Pentru ca circul sa fie total, presa de azi anunta si plecarea premierului, joi, la Michigan State University, in SUA, pentru a receptiona un titlu fantoma de Honoris Causa, aranjat de diaspora penticostala apropiata de PD-L. Inpolitics spera ca e vorba de o intoxicare, pentru ca a lasa delegatia FMI cu ochii in soare, la Bucuresti, de dragul unei ceremonii de doi bani, numai act de ratiune politica nu ar putea fi numit.
Inpolitic mai informeaza ca la PNL s-a discutat, azi, situatia de impas a cabinetului Boc, mai ales ca liberalii au cerut oficial o discutie cu delegatia FMI, pentru a aflat, direct de la aceasta, care e situatia reala a bugetului. Un lucru e cert, din informatiile Inpolitics: nu se pune, sub nicio forma, problema intrarii la guvernare a PNL alaturi de PD-L, in cazul unei remanieri sau al unei schimbari de guvern.

Remaniere certa: Udrea confirma ca are loc o evaluare a ministrilor

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat pentru "Gandul", preluat de Mediafax, ca in acest moment se face o evaluare a activitatii si in functie de ce concluzii se vor trage dupa intalnirea cu FMI se va vedea unde nu se poate face reforma si performanta. "Acum se face o evaluare a activitatii si in functie de ce concluzii se vor trage dupa intalnirea cu Fondul Monetar International, vedem unde nu se poate face reforma si performanta si unde nu s-au dus banii in investitii", a precizat Udrea pentru Gandul , intrebata cand va avea loc remanierea guvernamentala.
Udrea a explicat ca partidul nu duce lipsa de alternativa : "Inlocuitori se gasesc tot timpul. Cimitirul e plin de oameni de neinlocuit. Oricand pot veni oameni care pot face treaba mai buna".
Basescu are prilejul sa il inlocuiasca pe Boc cu Udrea in fruntea Guvernului.