Reprezentantii Comisiilor de control parlamentar asupra activitatii celor doua Servicii de informatii au citit in plenul reunit cereriile de demisie ale celor doi directori SRI si SIE depuse la Birourile Permanente de la inceputul lui august.
Vicepresedintele Comisiei de control SRI, senatorul UDMR Verestoy Attila, si presedintele Comisiei de control a activitatii SIE, deputatul PD Romeo Raicu, au dat citire si rapoartelor intocmite in urma audierii fostilor sefi ai Serviciilor secrete.
Conform prevederilor regulamentare, plenul reunit a luat act de demisiile lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga. Potrivit presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, Birourile Permanente au convenit ca urmatoarea reuniune in sedinta comuna, pentru investirea in functie a noilor sefi SRI si SIE, sa aiba loc la 4 octombrie.
Vacaroiu a mai declarat ca presedintele Basescu l-a asigurat ca va trimite la Parlament pana joi dimineata nominalizarile pentru ocuparea functiilor de directori SRI si SIE.

PNL si PSD vor civili

Pe de alta parte, liderul grupului PNL din Camera, Crin Antonescu, a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta doreste in fruntea Serviciilor secrete persoane civile, mentionand ca PNL va respecta prerogativele presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste desemnarea sefilor Serviciilor secrete. "PNL nu vrea pe cineva anume la conducerea Serviciilor secrete. Este o prerogativa a presedintelui aceea de a propune. Noi, spre deosebire de presedinte, respectam prerogativele constitutionale ale altora", a sustinut Antonescu.
In ceea ce priveste numele lui Mihai Florian Coldea si Silviu Predoiu, vehiculate pentru sefia SRI si SIE, Antonescu a afirmat ca nu discuta "pe ipoteze".
La randul sau, deputatul PSD Victor Ponta a declarat ca la conducerea SRI ar trebui sa fie "un civil, nu un militar".