Roxana Iordache publica pe blog : "SEMNATI APELUL LUI SORIN ILIESIU PRIVIND DEMISIA LUI BASESCU!"
"Domnului Traian Basescu - Presedintele Romaniei
Demisia!
Excelenta, excelati in minciuna, nedreptate, nerusine, incultura, derizoriu, prefacatorie, mahalagism, vulgaritate, ipocrizie, fariseism, prefacatorie, duplicitate, viclenie.
Ca sa nu se creada ca ceea ce va scriu ar fi 'sarcina de partid', tocmai mi-am dat demisia din PNTCD si din functia de vicepresedinte.
Singura modalitate de a iubi astazi Romania este de a spune adevarul despre dvs.: ati preschimbat Dreptatea si Adevarul in Nedreptate si Minciuna, ati batjocorit demnitatea, ati strangulat speranta, ati violat Romania.
Unica urmare ar fi demisia de onoare! Dar nu cred ca mai aveti onoare.
Paharul s-a umplut o data cu detestabilele afirmatii ale dvs. despre M.S. Regele Mihai, despre maresalul Antonescu si despre eliberarea Basarabiei de armata romana, in 1941, eliberare pe care o numiti "invadare" batjocorind astfel unitatea si integritatea nationala pe care ati jurat solemn sa le aparati.
Incultura dvs. este naucitoare, si, in consecinta, incompatibila cu functia pe care o detineti prin frauda morala.
Va mandriti ca v-ati da viata pentru Romania, va laudati ca asemenea maresalului Antonescu, ati fi avut curajul sa atacati infricosatoarea Uniune Sovietica, dar totusi va e frica sa condamnati pactul Stalin-Hitler (Molotov-Ribbentrop) si consecintele sale, ca ilegitime si criminale - asa cum v-am cerut insistent.
Va laudati ca sunteti patriot, ingenuncheati cu prefacuta evalvie in fata tricolorului, dar refuzati sa solicitati - asa cum v-am cerut - Ungariei si reprezentantilor minoritatii maghiare, sa dezavueze si sa regrete zecile de masacre antiromanesti si antievreiesti comise in Transilvania, in 1941-1944, de regimul horthyst cu implicarea unei parti a populatiei maghiare locale, si, de asemenea, sa recunoasca legitimitatea tratatelor de pace semnate de Ungaria la Trianon in 1920 si la Paris in 1947, contestate de organizatii guvernamentale si nonguvernamentale din Romania sau din Ungaria, de lideri precum Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, vicepresedintele Parlamentului European.
Nu ati facut nimic bun, cu exceptia condamnarii comunismului. Dar nu ati fi facut-o daca timp de un an nu v-as fi incoltit cu apeluri argumentate si documentate, astfel incat sa nu aveti incotro si sa raspundeti favorabil. In 2005 ati spus ca nu puteti condamna comunismul intrucat "nu exista dovezi si raport de condamnare". Ca urmare, v-am prezentat dovezi: am redactat de unul singur - pe baza datelor incontestabile preluate de la cel mai respectat Memorialul din Europa, respectiv cel de la Sighet - un raport neoficial publicat integral in presa centrala in octombrie 2005, cele 21 de capete de acuzare formulate de mine regasindu-se ulterior in raportul oficial.
Din pacate, nici pana azi nu ati binevoit sa cititi raportul pe care vi l-ati asumat in 2006. Ati condamnat neavand habar ce condamnati. Ca dovada, iata un fragment din discursul rostit de dvs, in 18 Decembrie 2006, fara sa va dati seama de fapt ce cititi: "Principalele actiuni criminale mentionate in Raport si pe care tin sa le amintesc aici, ca argument pentru aceasta prea-mult amanata condamnare sunt urmatoarele: (...) Distrugerea partidelor politice si a continuitatii constitutionale a statului roman, prin abdicarea fortata a Regelui Mihai. (...)"
Ati proiectat in derizoriu condamnarea comunismului si ati emasculat-o, prin refuzul dvs. de a solicita Parlamentului si Guvernului - asa cum v-am cerut - sa adopte masurile si legile decomunizarii propuse in raportul asumat si evocate in discursul dvs.
Ati demostrat ca nu doriti Dreptate si Adevar prin justitie fata de crimele comunismului, genocidul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990. In septembrie 2009 ne-ati implicat la Cotroceni intr-un show electoral. Ati certat-o pe doamna procuror general Kovesi pentru ca inca nu se aflase adevarul. Ca pedeapsa, dupa o luna, ati renumit-o pentru inca un mandat. In prezent, dosarele sunt ingropate si mai adanc.
V-ati angajat ca veti cere presedintei Camerei deputatilor sa supuna din nou la vot Legea lustratiei astfel incat sa nu mai fie declarata neconstitutionala, dar nu ati facut-o.
Ati promis asanarea morala a societatii romanesti, dar ati refuzat sa cereti SRI si SIE sa predea catre CNSAS cele 97.000 de dosare considerate abuziv 'de siguranta nationala'.
Ati decredibilizat in mod ridicol reforma, modernizarea si reorganizarea Romaniei.
V-ati umilit primul-ministru si alti colaboratori facand din ei marionete perfecte ale unui papusar capricios.
Pretindeti ca luptati impotriva coruptiei si hotiei, dar nu solicitati procurorilor sa trimita in judecata vinovatii pentru neantizarea flotei romane, ca si cum - fiind chiar comandant de nava - nu v-ar pasa deloc de aceasta flota, ca si cum nu ati sti nimic despre frauda cu toate ca atunci erati ministrul Transporturilor.
Ati decazut atat de mult incat aproape oricine ar putea fi un presedinte mai putin dezastruos.
Orice intelectual adevarat se descalifica daca nu isi exprima dezgustul fata de actiunile si afirmatiile scandaloase ale dvs.
Probabil ca replica la aceasta scrisoare va fi sa le ordonati procurorilor 'independenti' sa ma 'rezolve', iar celor de la serviciile secrete sa ma 'anihileze', pentru a nu genera 'instabilitate politica'.
Toti intelectualii adevarati gandesc ca mine. Ii rog pe acestia, pe semnatarii apelului meu pentru condamnarea comunismului, sa va solicite demisia de onoare."
Sorin Iliesiu

Nota mea (Roxana Iordache):
Antena 3 a abandonat repede proiectul. NU a transformat initiativa lui Sorin Iliesiu in campanie de presa, poate - sau chiar probabil - singura solutie pentru a scapa tara de Basescu si de regimul lui criminal.
Daca Antena3 s-a oferit sa gazduiasca strangerea de semnaturi pe Apelul amicului Sorin Iliesiu, atunci ar face bine sa actualizeze demersul, sa se ia in serios si sa precizeze ca semnatarii trebuie sa foloseasca numele reale, cele din documentul de identitate si CNP-ul (care nu va fi dat publicitatii, dar trebuie sa existe ca proba). Altfel, semnaturile sunt lovite de nulitate - degeaba se lauda Antena 3 cu zeci de mii de semnaturi.
Ar trebui organizate centre de colectare a semnaturilor, in puncte importante din capitala, in marile orase si in toata tara. Sorin Iliesiu ar merita sa faca un turneu pentru asta si el ar trebui sponsorizat - proba de turnesol.
Am sa-i propun lui Sorin sa simplifice textul si sa-l reduca la esenta: demisia!
Forma extinsa o poate pastra pentru intelectuali, cum ii numeste autorul (elitele care au semnat pentru Crin Antonescu, ce-or fi?!), desi sunt anumite pasaje care ar putea fi omise pentru a menaja susceptibilitati - de exemplu, am o retinere sa semnez un apel in care ungurii sunt somati sa recunoasca legitimitatea Tratatului de la Trianon, pentru ca e ca si cum mi s-ar cere mie, ca romanca, sa recunosc legitimitatea Diktatului de la Viena (stiu ca din perspectiva dreptului international situatiile sunt diferite, dar din perspectiva perceptiei etnice, ele sunt simetrice).
Totodata, e o contradictie in termeni sa le ceri ungurilor, recte domnului episcop Tőkes Laszlo, sa recunoasca legitimitatea Tratatului de Pace de la Paris din 1947 in privinta nordului Ardealului, din moment ce noi o contestam chiar in acelasi text cu privire la Basarabia, nordul Bucovinei si Insula Serpilor. Ma tem ca nu multi istorici, juristi, diplomati ar semna, oricat de mult si-ar dori demisia lui Basescu.
In rest, foarte bun si oportun text. Si foarte repede s-a uitat de el, obicei tipic romanesc. Unele ziceri sunt excelente. Chiar ma gandeam sa-i scriu si sa-l tachinez ca n-o face, cand a facut-o.
Nu-mi reprim malitia de a ma mira cum de n-a observat problema Flotei, nici chiar cand a semnat in sprijinul candidaturii lui Basescu la al doilea mandat. Cu acelasi drag pe care l-am pastrat pentru Sorin Iliesiu neconditionat, desi m-a dezamagit ca n-a semnat Apelul initiat de Alianta pentru Regatul Romaniei, in care, inca de la 30 decembrie 2007, miile de semnatari - pe care ii rog sa semneze Apelul actual - ii puneau in vedere lui Basescu acelasi lucru semnalat acum chiar de cel care atunci n-a semnat alaturi de noi, anume ca ramane doar teoretica o condamnare a comunismului fara inlaturarea consecintelor regimului declarat ilegitim si criminal, respectiv, fara revenirea la monarhie constitutionala.
Desi unii se vor supara pe mine ca de obicei cand critic opozitia si imi vor reprosa ca nu am omis aspectul semnalat mai sus, l-am amintit pentru ca daca ni se alatura de pe atunci, castigam timp si scuteam tara de dezastrul actual, fiindca o "intoarcere a armelor" din partea lui Sorin Iliesiu ar fi contat foarte mult in economia campaniei prezidentiale din 2009. Ar fi contat enorm, mai ales pentru diaspora, din moment ce teme pavloviene, sperietori stupide cu Iliescu, mineriadele, comunismul, mogulii, coruptia (flota nu se punea, evident), etc. au prins precum capusele in creierele colegilor nostri, intelectualii.