Dupa ce Traian Basescu a anuntat ca nu va mai demisiona, urmind a se prezenta in fata electoratului la referendum, democratii si social-democratii galateni au inceput sa se intreaca in a prezenta tot felul de scenarii politice referitoare la modul in care se vor desfasura lucrurile pe scena politica in urmatoarele 30 de zile.

"Pentru partidele care au format coalitia anti-Basescu nu a mai contat doctrina si programele politice care i-au diferentiat pina la acel moment. Exista in rindul PSD oameni care sint in stare sa manevreze astfel de actiuni. Ion Iliescu a simtit ca singura sansa ca partidul sau sa urce in sondaje este ca alianta sa se sparga, iar presedintele sa fie izolat", a declarat simbata presedintele Organizatiei Judetene PD Galati, Mircea Toader.

Democratul a precizat ca, inainte ca Traian Basescu sa declare public ca a renuntat la ideea demisiei, acest subiect a fost analizat de toate organizatiile PD din tara. Si, pentru ca a existat posibilitatea ca noua majoritate parlamentara sa modifice legea electorala in sensul impiedicarii lui Basescu de a mai candida pentru un nou mandat de presedinte, pedistii din intreaga tara, inclusiv cei de la Galati, l-au sfatuit pe seful suspendat al statului sa nu demisioneze.

Liderul democrat a mai spus si ca cei din coalitia anti-Basescu aveau o arma de rezerva impotriva presedintelui daca acesta ar fi demisionat. "S-ar fi prelungit mandatul presedintelui interimar. In Constitutie se spune ca in termen de 90 de zile trebuie sa se organizeze alegerile anticipate, dar nu si ca trebuie sa se finalizeze in acelasi termen. Organizarea e una, iar finalizarea e alta. Era suficient ca in ultimele cinci zile din cele 90 sa apara o ordonanta care sa spuna ca alegerile se organizeaza pe 15 septembrie sau 20 octombrie".

Portretul unui dictator

La rindul lor social-democratii sint convinsi ca Traian Basescu va fi dat afara de la Cotroceni de cetateni. In acest sens deputatul PSD de Galati Aurel Nechita a declarat simbata ca Traian Basescu este un om fara cuvint si din acest motiv romanii nu-l mai vor ca presedinte.

"Suspendarea lui Traian Basescu era previzibila. El este un om fara cuvint si a dovedit asta incepind cu 'sa traiti bine' si a terminat cu 'demisia in cinci minute'. Lumea s-a saturat de scandalurile provocate de Traian Basescu, iar mitingurile organizate de PD nu-i vor salva pielea. Oamenii au inteles ca, daca Basescu se va intoarce in fotoliul de presedinte, circul politic national nu se va termina pina la alegerile parlamentare din 2008", a spus deputatul Nechita.

Parlamentarul social-democrat a tinut sa precizeze ca Romania a mai avut un presedinte care, la fel ca Basescu, spunea ca poporul il iubeste si care in cele din urma a sfirsit intr-un mod extrem de neplacut.

Pro si contra Basescu. Cam asa arata scena politica nationala de ceva vreme. Acum, dupa suspendarea presedintelui, cele doua tabere - tabara "pro" si tabara "contra" - au apelat la arsenalul greu si se folosesc de orice mijloc, fie el si neortodox, pentru a cistiga batalia finala.