Biroul Politic Central al PNL l-a mandatat ieri pe vicepresedintele Crin Antonescu sa conduca delegatia liberala la Palatul Cotroceni, premierul lipsind de la consultarile cu presedintele Traian Basescu pe tema referendumului pentru votul uninominal.
Astfel, din delegatia liberala vor face parte si vicepresedintii Ludovic Orban, Teodor Melescanu, Mihai Voicu. Liberalii vor sa stie data exacta a organizarii referendumului, mandatul lor fiind acela de a-i cere sefului statului sa faca in asa fel incat consultarea populatiei sa nu deturneze buna desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul European. Liberalii isi mentin pozitia exprimata de catre premierul Tariceanu, aceea potrivit careia alegerile europene sunt principala prioritate si ele nu trebuie sa fie parazitate nici de referendumul pentru votul uninominal, nici de demersurile de suspendare a sefului statului.

Alegerile pentru Parlamentul European, o prioritate

Seful statului, Traian Basescu, va avea o serie de consultari azi si maine cu liderii partidelor parlamentare. Basescu le-a cerut tuturor partidelor, prin intermediul unor scrisori trimise la sfarsitul saptamanii trecute, sa renunte la initiativa de a amana alegerile pentru Parlamentul European. Scrisoarea a fost trimisa imediat dupa consultarile pe care premierul Tariceanu le-a avut cu liderii partidelor parlamentare. In cadrul discutiilor de la Guvern de la sfarsitul saptamanii trecute, Opozitia i-a cerut premierului amanarea datei alegerilor pentru PE, in timp ce PD s-a opus ferm. Pe de alta parte, PNL a avut un mesaj dublu - alegeri la 13 mai, dar fara "bruierea" lor de catre teme interne. "Daca nu veti renunta, domnule Traian Basescu si domnule Mircea Geoana, ma vad in situatia de a lua o masura impotriva convingerilor mele. Daca situatia ramane neschimbata, voi decide amanarea alegerilor pentru Parlamentul European pana in momentul in care ele vor primi atentia necesara si cuvenita", a declarat Tariceanu. El a precizat ca acesta este ultimul sau apel catre clasa politica din Romania, pentru a cere amanarea dezbaterilor cu tema politicianista.